Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUDITE OPREZNI

Objavljena nova karta rasprostranjenosti meduza: Viđene nove vrste, četiri osobe prijavile ubode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za istraživanje mora u Rovinju Instituta Ruđer Bošković objavio je novu kartu rasprostranjenosti meduza. Viđene su i dvije nove vrste, a četiri osobe su prijavile ubode.

Uz obalu zapadne Istre posljednjih tjedana viđene su meduze, o čemu Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju zaprima učestale dojave te je objavio i novu kartu rasprostranjenosti meduza prema dojavama građana.

Važno je imati na umu da više vrsta može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene, upozorio je Centar te stoga opetovano potiče građane da im pomognu poboljšati karte distribucije tako da nastave slati svoja zapažanja na tkogovs@irb.hr ili putem društvenih mreža @CIMrovinj (datum, slika i lokacija).

U tjednu od 9. do 15. srpnja 2022. Centar je zaprimio 84 opažanja.

''Najviše dojava - čak 45 je o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella), 17 dojava je o morskim plućima (Rhizostoma pulmo), 11 o morskom orahu (Mnemiopsis leidyi) i samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.)'', naveli su iz Centra.

Istaknuli su i da su dobili dojavu o dvije dodatne vrste meduza - dvije za mediteransku meduzu (Cotylorhiza tuberculata) i dvije za hidromeduzu Olindias muelleri) uz napomenu da su dojave iz šire geografske regije - Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

''Dva izvješća nisu bila dovoljno detaljna za identifikaciju, a četiri osobe su prijavile ubod meduze'', objavio je Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju.

Pročitajte i ovo Plaža - 1 PROBLEM U ISTRI Bezbrižno kupanje mogu pretvoriti u noćnu moru: "Oni koji su ih susreli i danas nose podsjetnik na njih''
Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 SAVJETI I PREPORUKE Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar

Podsjećaju da ''meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt s njima''.

''U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod'', objasnili su.

Više o prvoj pomoći pri opeklinama od meduza možete pročitati OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene