Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za uspjeh

'Obiteljske tvrtke su žilavije, čvršće i otpornije na krizu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povezanost kakvu imamo u obitelji često prenosimo na posao kojem smo jako posvećeni, kažu Topčići.

Obiteljska poduzeća zapošljavaju 50 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, a kako bi bila što produktivnija, danas su upijala znanja na konferenciji časopisa Lider. Recept za uspjeh imaju Talijani, čija obiteljska poduzeća gotovo drže tamošnje gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAD S TRONA Dugogodišnjeg lidera po visini plaće u Hrvatskoj pretekao drugi trgovački lanac Vlada reže parafiksalne namete - 4 Akcijski plan Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

Ivan, Mirjana i Dorijan Topčić obitelj su za - uspješan biznis. Supružnici Ivan i Mirjana vlasnici su tvrtke koja proizvodi kabele, dok je sin Dorijan zadužen za izvoz.

'Povezanost kakvu imamo u obitelji često prenosimo na posao kojem smo jako posvećeni. I danas su obiteljske tvrtke žilavije, čvršće, posvećenije poslu, otpornije na krizu', kaže Ivan Topčić, vlasnik tvrtke.

Sin Dorijan Topčić kaže da će preuzeti obiteljski posao, zajedno s bratom.
Njihovi proizvodi prepoznati su u 63 zemlje svijeta, a dobra podjela posla i marljivost ključ su uspjeha. Tvrtka Topčićevih izdiže se iznad prosjeka Europske unije. Na tržištu postoji već 20 godina i zapošljava 40 ljudi, dok je europski prosjek puno niži - obiteljske tvrtke postoje pet godina te zapošljavaju dvoje ljudi.

Da bi uopće započeli posao, poduzetnici se uglavnom moraju zaduživati. HBOR im je u posljednje dvije godine odobrio 18 milijardi kuna kredita.

Kako postati uspješniji poduzetnik?

'Nije uvijek motiv pokretanja poduzetništva ostanak bez posla, ili nekakva sila, nego dobra ideja i ja vjerujem da je to osnova da takav jedan poduzetnički projekt uspije,' smatra Ivana Grahovac iz HBOR-a.

Najbolje savjete obiteljski poduzetnici mogu dobiti od Talijana. Samo njihova pokrajina Veneto ima 400 tisuća obiteljskih poduzeća, koliko i cijela Hrvatska.

'Trebalo bi napisati dobar poslovni plan i usredotočiti se na maksimalno tri zemlje u kojima planiraju izvoz.. Mladi, obrazovani ljudi su temelj i oni trebaju preuzeti obiteljsko poslovanje,' zaključuje Paolo Zaramella, konzultant za poduzetništvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene