Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odšteta od HŽ-a

Obiteljima stradalih iz 'vlaka smrti' 4,44 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji šestero putnika poginulih 24. srpnja u nagibnom vlaku u Rudinama kraj Kaštela imaju pravo na ukupno 4,44 milijuna kuna odštete, no u HŽ-u kažu kako do sada nisu zaprimili niti jednu tužbu ozlijeđenih, niti imaju spoznaju da je netko od putnika ili članova obitelji tražio naknadu od osiguranja.

Po 220.000 kuna pripada djeci, supruzima i roditeljima, a po 160.000 kuna sestrama i braći smrtno stradalih u nesreći. Još najmanje 240.000 kuna obiteljima bi trebala isplatiti osiguravajuća kuća kod koje su poginuli za vrijeme puta bili osigurani. Obitelji svih poginulih imaju pravo i na naknadu za trošak pogreba, crnine, vijenaca, nadgrrbnog spomenika, karmina, itd., piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Ilustracija Cilj je skratiti putovanje HŽ kupuje nove vlakove za liniju Zagreb-Split: Do kraja 2027. bit će uloženo 100 milijuna eura

>> HŽ: Platit ćemo odštete stradalim putnicima i obiteljima poginulih

Koja će firma unutar HŽ holdinga morati isplatiti odštete, još nije precizirano jer se čeka da se utvrdi koja je tvrtka kriva za nesreću. Svi su putnici, njih ukupno 91, bili su za vrijeme putovanja od Zagreba do Splita osigurani u Sunce osiguranju, a polica osiguranja bila im je zapravo putna karta. Iako u HŽ-u nemaju odgovor na pitanje kakve su police, najniža vrijednost police koja se sklapa s osiguravateljem iznosi 40.000 kuna u slučaju smrti te 80.0000 kn u slučaju trajnog invaliditeta, a putnici mogu tužiti željeznice zbog invaliditeta, pretrpljene fizičke boli, ožiljaka na tijelu, tuđe pomoći i njege, pretrpljena straha...

U HŽ-u napominju da su eventualne tužbe podignute za naknadu štete voljni rješavati mirnim putem, odnosno izvansudskom nagodbom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene