Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Nade polažu na Ustavni sud

Obitelji Cvjetković zakazana nova deložacija, pozvali građane da ih podrže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi obitelji Cvjetković objavili su u utorak da je sud za petak u devet sati zakazao novu deložaciju iz njihova doma na zagrebačkom Bukovcu pa su zajedno s predstavnicima sindikata, Živog zida i udruga pozvali građane da ih dođu podržati.

Marija Cvjetković izjavila je na konferenciji za novinare ispred zagrebačkog Općinskog građanskog suda da se u njihovom slučaju radi o pravosudnom kriminalu u kojem suci pojedinci nisu odradili stvar kako treba jer su bili pristrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvrijeđao i novinare Bunjac se o glasio i 2/3 plaće koje prima u školi: "To je moje pravo po Ustavu i zakonu" Epidemiološke maske s uzorkom - 3 unatoč uputama hzjz-a Šef stožera gradića u Gorskom kotaru ukinuo maske u školama, podržao ga i eurozastupnik: "Nacionalni stožer je nestručan, maske ugrožavaju zdravlje djece"

"S obzirom da radi o nevjerojatnim deložacijama, što pokazuje ova lista za odstrijel koja je obuhvatila građane diljem Hrvatske smatrali smo da je vrijeme da o tome javno progovorimo i da napravimo apel prema svima onima koji su u mogućnosti spriječiti deložacije, osobito jedinog doma", kazala je Cvjetković. Ustvrdila je da je to postalo pitanje svih obespravljenih građana.

Njezin suprug Tomislav rekao je pak da je sudac općinskog suda prodao polovicu nekretnine, zanemarujući rješenje Županijskog suda po kojem je njegova supruga suvlasnica te nekretnine. "Činjenica je da se nas proziva da ne poštujemo odluke sudova, međutim sudac općinskog suda ne poštuje pravomoćnu presudu suda iznad sebe", rekao je Cvjetković.

Odvjetnik obitelji Cvjetković ustavnom tužbom traži odgodu deložacije

Dodao je kako se u međuvremenu dokazalo da njihov dug ne postoji. Iako ta presuda nije pravomoćna, Cvjetković smatra da će za godinu dana dobiti presudu po kojoj dug ne postoji. Stoga mu nije jasno zašto ih se "mahnito tjera van".

Članovi obitelji Cvjetković kažu da sve svoje nade sada polažu na Ustavni sud. Ne bude li zaustavljena predviđena deložacija pozvali su sve građane da taj dan u mjestima gdje su sjedišta i podružnice županijskih i općinskih sudova održe prosvjede za pravo na dom i protiv deložacija.

Odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović, koja tu obitelj zastupa dvije i pol godine, kaže kako je najveći problem u tom predmetu što nakon "nezakonite" dražbe iz 2010. stranke nisu dobile mogućnost da o dražbi odlučuju Vrhovni ili Ustavni sud.

'Namjeravaju deložirati pravnu državu'

Uz obitelj Cvjetković na konferenciji su sudjelovali predstavnici sindikata i udruga, od "blokiranih" do udruge Frank i Cestarskog sindikata, koji su također pozvali svoje članstvo da se u petak solidarizira s tom devetočlanom obitelji.

"U petak neće biti deložirana samo obitelj Cvjetković jer oni namjeravaju deložirati pravnu državu. Zato smo mi ovdje ispred Općinskog suda. Neka se zna da su zločinci ovdje koji dopuštaju da jedna devetočlana obitelj postane obitelj beskućnika", kazao je Željko Stipić iz školskog sindikata "Preporod".

Dok Ivan Sinčić iz Živog zida upozorava kako je hrvatski narod zbog brojnih deložacija bačen lavovima, predstavnik udruge Franak Božo Ivošević kaže da u toj udruzi imaju deložiranih ili pred deložacijom 10.500 obitelji.

"To su oni krediti koji su postali nenaplativi", rekao je Ivošević, dodavši da se u zadnjih nekoliko godina broj deložacija povećao za 110 puta, zbog čega se najbolje razvija industrija prisilne naplate potraživanja ili dugova. Tvrdi da se u Hrvatskoj štititi bankare, financijsku industriju i utjeravače dugova koji na sve načine pokušavaju doći do nekretnina običnih građana.

Predsjednik URSH-a Damir Jakuš smatra da ne bi bilo problema s deložacijama da je Ustavni sud donio moralnu odluku. No taj se sud, kaže Jakuš, do danas nije oglasio, iako je prije pet godina podnijeta tužba zbog devizne klauzule.

Predstavnik oštećenika RBA zadruga Nenad Koljaja kazao je da je grupacija austrijskih zadruga po hrvatskoj šakom i kapom dijelila kredite, a sada ovršuje nekretnine mimo svih propisa i prava.

Sud: Cvjetković pet godina usprkos pravomoćnim presudama odbija predati nekretninu

Općinski sud u Novom Zagrebu, pred kojim se vodi ovršni postupak u pravnoj stvari "Croatia banka - Tomislav Cvjetković", izvijestio je u utorak kako ovršenik Tomislav Cvjetković i njegova obitelj usprkos pravomoćnim sudskim odlukama više od pet godina odbijaju predati u posjed nekretninu njezinom vlasniku koji ju je kupio na javnoj dražbi i na čije pravo vlasništva ne može utjecati ishod brojnih parnica koje ta obitelj vodi protiv ovrhovoditelja.

Sud je reagirao na traženje Hine nakon što su predstavnici obitelji Cvjetković danas ustvrdili da se u njihovom slučaju radi o pravosudnom kriminalu i zajedno s predstavnicima sindikata, Živog zida i udruga pozvali građane da ih dođu podržati ispred njihovog doma u petak u devet sati, kada je zakazana nova deložacija iz kuće na Bukovcu.

"Navedeni postupak vodi se već više od 15 godina te su sve donesene odluke suda postale pravomoćne, te su prošle kontrolu višeg suda. Jedina ovršna radnja koju još treba provesti u postupku je predaja nekretnine u posjed kupcu. Kupac nekretnine je stekao pravo na posjed iste pravomoćnošću rješenja o dosudi - odnosno 10. veljače 2010. te više od pet godina nije ostvario svoje zakonsko pravo na posjed kao zakoniti vlasnik nekretnine", odgovorio je sud, navodeći samo inicijale sudionika tog slučaja.

Dodao je kako je u tijeku postupak koji je pokrenuo ovršenik radi utvrđenja ništavosti ugovora o kreditu od 3. lipnja 1997. koji još nije pravomoćno dovršen. Međutim, čak i eventualni uspjeh ovršenika u toj parnici ne utječe na pravo vlasništva kupca stečenog na temelju pravomoćnog rješenja o dosudi, navodi Općinski sud u Novom Zagrebu.

Napominje da je Ustavni sud ukinuo prvostupanjsku i drugostupanjsku odluku u postupku radi utvrđenja suvlasništva treće osobe M. V. C. na nekretnini koja je predmet ovrhe i predmet vratio na ponovni postupak koji je još uvijek u tijeku.

"Za istaknuti je da i ovršenik i njegova obitelj već više od pet godina usprkos pravomoćnim odlukama suda odbijaju predati u posjed nekretninu njezinom vlasniku - kupcu koji ju je kupio na javnoj dražbi i na čije pravo vlasništva ne može utjecati ishod brojnih parnica koje isti vode protiv ovrhovoditelja koji je pokrenuo ovaj postupak, odnosno C.b. d.d", zaključuje sud.

Navodi pritom kako su im u slučaju uspjeha u tim parnicama na raspolaganju brojni pravni instituti, ali ne i povrat predmetne nekretnine od kupca ni u pogledu prava vlasništva niti u pogledu posjeda iste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene