Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno oslobođen

Obitelj se veseli povratku otetog hrvatskog pomorca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomorca Klaudija Stilina i petoricu njegovih kolega koje su još 12. rujna napali i oteli pirati, sinoć su u vojnoj akciji oslobodile Kamerunske vlasti. Svi su pomorci neozlijeđeni, osjećaju se dobro i s nestrpljenjem čekaju povratak svojim domovima.

  Već dvadeset dana telefoni obitelji Stilin ne prestaju zvoniti, no tek je sinoć došao poziv koji su sa strepnjom iščekivali. 'Pa koliko je teško? Dovoljno teško. Neizvjesnost je trajala dok se nije objavilo da je sad sve u redu i da je živ i zdrav i sad će se vratiti', rekao je Alen Stilin, brat otetog pomorca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otet riječki pomorac Otmičari hrvatskog pomorca ne žele novac već slobodu svojih boraca Slika nije dostupna Traže 'puno novca' Otmičari hrvatskog pomorca zatražili otkupninu

A nadaju se da će to biti što skorije, no kažu, sada je najvažnije da znaju kako je na sigurnome. Dodatni razlog za sreću donijela je i vijest kako nije ozlijeđen te da se osjeća dobro. 'Sad se svi lakše osjećaju i situacija se normalizira. Sad se samo očekuje povratak. Kad će se vratiti, vidjet ćemo', dodao je Alen.

U posljednje dvije godine oteto je čak je pet hrvatskih pomoraca, a piratstvo je na globalnoj razini postalo velik problem. Neke kompanije čak razmišljaju o ukrcavanju naoružane pratnje na brodovima. 'Mi kao sindikat smo protiv toga da se na brodu pojavljuju naoružani ljudi jer jednostavno to izaziva pirate da se koriste oružjem', pojasnio je Danilo Prestint iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Nemaju iluzija da će se situacija s piratima uskoro popraviti, no mjere sigurnosti bi mogle. 'Jedan od primjera je stvaranje na brodu takozvanog 'Panic rooma'. Odnosno kada posada vidi na vrijeme da pirati dolaze, da se zatvore u tu sobu i jednostavno pirati ne mogu do njih doći. Ukrasti će nešto, nešto će razbit, ali posada je na sigurnome', smatra Prestint.

>> U vojnoj akciji spašen hrvatski pomorac

No nisu odustali ni od političke borbe. Na svjetskoj su razini sakupili gotovo milijun potpisa pomoraca kojima traže rješenje tog, za sad, nerješivog problema. Sve kako pomorci i njihove obitelji ne bi baš poput Klaudijeve, proživljavali, kako kažu, najteže dane u životu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene