Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na samom vrhu

Obilježena 40. obljetnica transplantacija u zagrebačkom KBC-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je već nebrojeno puta pokazala da ima veliko srce.

KBC Zagreb, mentorska ustanova jugoistočne Europe za transplantacijsku medicinu, obilježio je danas 40. obljetnicu transplantacijskog programa koji je značajno pridonio tome da je Hrvatska postala prva u svijetu po broju transplantacije bubrega i jetre, te druga po broju transplantacija srca.

Pročitajte i ovo Davor Miličić i Ante Ćorušić Uoči svjetskog dana srca Veliki uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: Pacijentici po drugi put transplantirano srce Liječnici - 1 Svaki korak Ekipa Provjerenog zabilježila cijeli proces transplantacije srca: "Ovo je krv, špricanje, život"

Ponosni smo da je upravo transplantacijski program naše bolnice pridonio da se Hrvatska pozicionira među najuspješnije u presađivanju organa u Europi i svijetu, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Zlatko Giljević na skupu kojim je otvoren dvodnevni simpozij u prigodi obilježavanja 40 godina transplantacije bubrega, 25 godina transplantacije srca, 24 godine transplantacije jetre i 30 godina transplantacije koštane srži.

Giljević je istaknuo i tržišni potencijal hrvatske transplantacijske medicine, s obzirom da HZZO-ove cijene iznose od petine do desetine europskih i svjetskih cijena. Zahvaljujući vrhunskim stručnjacima ostvarili smo izvanredne rezultate uz mala ulaganja, ustvrdio je sanacijski upravitelj zagrebačkog KBC-a.

Otvorenju simpozija, uz brojne ugledne goste iz zemlje i regije, prisustvovao je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je ustvrdio da uspjesi u transplantacijskoj medicini pokazuju da Hrvatska ima kapaciteta i za najviše svjetske rezultate.

REVOLUCIONARNA metoda povećat će broj presađivanja koštane srži!

"Ovo liderstvo, na koje smo toliko ponosni, nije zauvijek zadano", rekao je Predsjednik te istaknuo da takve programe društvo treba poduprijeti financijski i tehnološki, a u strateškom promišljanju hrvatske budućnosti voditi računa o tome da se u medicinu i zdravlje isplati ulagati.

Na svečanom otvaranju simpozija svim pionirima hrvatske transplantacijske medicine odana je počast kao ljudima koji su prije 40-ak godina "probijali granice ljudskog uma i krčili put u nezamislivo" koje je danas postalo stvarnost.

Na kraju svečanosti prisutnima je svoju priču ispričao 19-godišnji Luka Vugrač kojemu je 2011. nakon kliničke smrti i šest dana kome uspješno transplantirano srce. Danas se Luka rekreativno bavi sportom te je jedan od respektabilnih domaćih mladih informatičara.

Simpozij je uz domaće stručnjake okupio 40-ak gostiju iz susjednih zemalja, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, ministra zdravlja Rajka Ostojića, dekana zagrebačkog Medicinskog fakulteta Davora Miličića te sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića.

Hrvatska je 2012. godine proglašena regionalnim centrom za jugoistočnu Europu u području transplantacijske medicine, a KBC Zagreb imenovan je mentorskom ustanovom jugoistočne Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene