Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježen 'Dan kravate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dan kravate u Republici Hrvatskoj' svečano je obilježen na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

'Ponosni smo da je Hrvatska domovina kravate, a da je Zagreb njezina svjetska prijestolnica', rekao je Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskoga sabora koji je na posljednjoj sjednici 18. listopada proglasio Danom kravate.

Pročitajte i ovo Kravata - 4 Starinske kravate Što povezuje kravate i ovo malo mjesto u Gorskom kotaru? Stizale su i iz daleke Amerike, a tada se u ušitku znao naći i - skriveni dolar Kravata - 3 Potres pomrsio račune Muzej najpoznatijeg hrvatskog modnog dodatka još uvijek traži prostor: Pokušaji otvaranja traju 15 godina, a izložaka ne fali

Poručio je svima da se uvijek i u svim prilikama ponašaju tako da budu 'dostojni kravate, dostojni Hrvatske - naše domovine'.

'Kravata nije samo univerzalni modni ukras, već mnogo više - simbol civilizacijskih vrijednosti - slobode i odgovornosti, svijesti o vlastitom identitetu, dostojanstvu i pravima, ali i identitetu, dostojanstvu i pravima drugih. To su vrijednosti koje promovira Dan kravate', istaknuo je Jarnjak.

Podsjetio je kako je do 1990. to da je kravata hrvatskog podrijetla gotovo bilo nepoznato čak i među Hrvatima, a danas se za to zna diljem svijeta. Zato su svi događaji vezani uz kravatu koje organizira ustanova 'Academia Cravatica' važni za prepoznatljivost i pozitivnu sliku Hrvatske u svijetu, rekao je.

'Hrvatska danas snažno stremi integraciji u zajednicu zemalja EU i duboko sam uvjeren da ćemo do kraja sljedeće godine uspješno okončati pregovore, a s kravatom i projektima 'Academia Cravatica' Hrvatska se ne samo predstavlja svijetu, već s njime i komunicira, iskazujući težnju za otvorenošću i razmjenu kulturnih vrijednosti', rekao je Jarnjak.

Dodao je da je kravata potekla od Hrvata, ali su na njezin razvoj utjecali i drugi europski narodi, osobito Francuzi i Englezi, zatim Amerikanci i drugi - pa ona ne simbolizira samo hrvatsku kulturnu baštinu, nego i svjetsku.

Na Trgu bana Josipa Jelačića održan je zabavni program u kojem su sudjelovali i 'vojnici' odjeveni u replike hrvatskih vojnih odora iz 17. stoljeća te članovi udruge 'Plemenitaši' u baroknim nošnjama iz vremena nastanka kravate.

Skup su pozdravili i ravnatelj ustanove 'Academia Cravatica' i začetnik projekta Hrvatska - domovina kravate Marijan Bušić te izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Zdravko Čokić.

Dan kravate svečano se obilježio i vezivanjem spomenika diljem Zagreba pa je kravatu dobio i ban Josip Jelačić, sv. Juraj, J.J. Strossmayer, Vladimir Nazor, A. G. Matoš, Tin Ujević, August Šenoa, Vjenceslav Holjevac, Ante Starčević i Benedikt Kotruljević.

Dan kravate obilježen je i u drugim hrvatskim gradovima i inozemstvu.

U doba Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću (1618.-1648.) hrvatski vojnici su pristupili francuskoj kraljevskoj vojsci, a odlikovali su se i time što su nosili rupce omotane oko vrata. Taj rubac zavezan u čvor brzo se proširio i kao modni detalj te preuzima etničko ime: naziv za narod - Cravates (Croates, Hrvati), a postaje i naziv za predmet - kravatu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene