Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi hrvatski predsjednik

FRANJO TUĐMAN Od disidenta do državnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Franjo Tuđman ostat će upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku neovisnost i slobodu.

Hrvatska se 10. prosinca 1999. godine oprostila od svog prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Tuđman se već šezdesetih počeo sukobljavati s komunističkom jugoslavenskom vlasti zbog svojih stavova o nekim povijesnim pitanjima. Paralelno je razvijao svoju znanstvenu karijeru, a vlasti su ga stalno optuživale za nacionalizam i nemarksističnost u istraživačkim radovima.

Gdje ste bili 8. listopada 1991. godine?

Politički progon Franje Tuđmana kulminirao je kada je izbačen iz Komunističke partije krajem šezdesetih, uklonjen sa Sveučilišta te smijenjen s mjesta direktora Instituta i prisilno umirovljen.

No, Tuđman je nastavio sa svojim znanstvenim djelovanjem, a nakon sloma Hrvatskog proljeća uhićen je u siječnju 1972. godine i osuđen na dvije godine strogog zatvora i dvogodišnju zabranu javnog nastupanja. Nakon intervencije Miroslava Krleže kazna mu je smanjena na devet mjeseci.

1981. godine ponovno je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog neprijateljske propagande nakon što je dao intervju nekim televizijama u Europi u kojima je kritizirao komunizam. Poslan je u Lepoglavu, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten je kući nakon godinu dana.

Čim mu je 1987. godine vraćena putovnica Tuđman je počeo posjećivati hrvatske iseljenike u Americi, Kanadi , Njemačkoj i Austriji, te okupljati političke istomišljenike. 17. lipnja 1989. godine održana je osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice u Društvu hrvatskih književnika i Tuđman postaje predsjednik stranke.

Zastupnike srbijanske skupštine uzrujao spomen Franje Tuđmana

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine postaje prvi hrvatski predsjednik. Njegova predsjednička karijera obilježena je ratom u Hrvatskoj tijekom kojih je Tuđman kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga predvodio najvažnije vojne operacije oslobađanja Hrvatske.

No, obilježena je također i raznim političkim kontroverzama, nerijetkim sukobima sa zapadnim diplomatima, ali i domaćim političkim neistomišljenicima, neuspjelom privatizacijom i 'tajkunizacijom' Hrvatske.

Unatoč svemu tome, Tuđman je ipak ostao upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku slobodu i neovisnost, a nakon njegovog odlaska HDZ je doživio temeljite promjene, kao i hrvatska unutarnja i vanjska politika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene