Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povodom Nove godine

Josipović u poslanici: Dignimo glavu! Recimo sebi, mi to možemo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možemo pobijediti krizu, poručio je predsjednik koji je građanima u 2014. zaželio sreću, ljubav, sigurnost i zdravlje.

Predsjednik Republike Ivo Josipović zaželio je u novogodišnjoj poslanici hrvatskim građanima uspjeh i izlazak iz krize u 2014. godini, naglasivši kako reforme ne mogu čekati.

Pročitajte i ovo Šampanjac Ključno je jedno Nova godina - novi početak? Psiholog za Dnevnik Nove TV otkriva kako se držati odluka Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama

"Neka nam uspjeh bude moto 2014! Dignimo glavu, prihvatimo probleme i naše slabosti kao prolazne. Recimo sebi: mi to možemo! Možemo pobijediti krizu", poručio je Josipović građanima te im zaželio sreću, ljubav, sigurnost i zdravlje u 2014.

Demokratske institucije vlasti, političke stranke, vladajuće i oporbene, nevladin sektor, prije svih, gospodarstvo, hoće i moraju nadjačati krizu, bijedu i siromaštvo, ističe predsjednik.

"Reforme, utemeljene na racionalnim odlukama u financijskoj i gospodarskoj politici, privlačenju investicija, organizaciji državne vlasti, ali i reforme lokalne i regionalne samouprave, ne mogu čekati", naglašava i podsjeća pritom da uspješnog društva nema bez ljudskosti, morala i solidarnosti.

"Protekla godina bila je godina uspjega i nade, ali i zazočaranja"

"Ponavljam, jedni drugima moramo biti ljudi, ne vukovi. Obnovimo plemenitost i ljubav prema drugima", poručuje Josipović.

Proteklu godinu predsjednik je ocijenio kao godinu uspjeha i nade, ali i razočaranja.

Ulaskom u EU, navodi, vjerovali smo da je lijepo lice Hrvatske naša prava i jedina slika, ali danas, nakon šest mjeseci, nadu su kod mnogih zamijenili sumnja i razočaranje, a "u ogledalu vidimo lice naborano problemima".

"Duh političke, nacionalne, vjerske i druge isključivosti ponovo kuca na naša vrata, trujući naše duše, posebno mladih, mržnjom. Ostrašćeni svjetonazorski sukobi i narasli gospodarski problemi, siromaštvo mnogih, nezaposlenost i nedostatak perspektive mladih, unose sumnju u našu budućnost. Nezaposlenost raste, investicija i novih poslova je malo, sve smo zaduženiji. Socijalna država posrće pred naletom bijede i siromaštva", upozorava predsjednik, ali i izražava čvrsto uvjerenje da entuzijazam i uloženi napor na reformama i prihvaćanju europskih vrijednosti nisu bili "tek maskenbal koji smo priredili Europi da nas primi u svoje okrilje".

"Ne ići malen ispod zvijezda obaveza je sviju nas"

"Bez obzira na probleme u kojima se nalazimo, Hrvatska je društvo koje je, gledajući dulji period, pokazalo da se zna nositi s izazovima", ističe Joaipović podsjećajući na proteklih dvadeset godina u kojima je stvorena država, obranjena njezina sloboda i izgrađene demokratske institucije.

Upozorava i da pravednost - kojoj su vrata otvorena mnogim kaznenim progonima onih za koje se sumnja da su zlouporabili vlast, položaj i društvenu moć - još nije pobijedila te da pravde i pravednosti nema bez socijalne pravde, solidarnosti i jednakih šansi za sve u učenju, zapošljavanju, zarađivanju za život, napredovanju, posebno ne bez jednakih šansi za mlade.

Uz poziv na obnovu plemenitosti i ljubavi prema drugima, Josipović na kraju podsjeća i na obveze "koje imamo u svojim različitim društvenim ulogama: kao članovi obitelji, prijatelji, radnici i službenici, poduzetnici, djelatnici u svim područjima ljudske aktivnosti".

"Sjetimo se da su najvažniji nacionalni ciljevi iznad interesa dnevne politike. Ne budimo zadovoljni s malim očekivanjima, ciljevima i ostvarenjima. Sjetimo se kako je čovjek na ovome svijetu da ostvari velike stvari, među kojima su mir, ljubav i prijateljstvo najveće. Ne ići malen ispod zvijezda, obaveza je sviju nas", poručuje Josipović uz želju za sretnom i uspješnom 2014.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene