458012
458012
458012
458012
458012

NOVO RUHO ZA HRVATSKE ŠKOLE Država osigurala milijune kuna za energetsku obnovu

  • , 23.11.2016., 12:59
  • Autor:
  • komentara

Izvođenje radova sufinancirat će se u iznosu od 35 do 60 posto, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ističe kako će energetska obnova pomoći i oporavku građevinskog sektora.

 
 
 
 
Energetska obnova škola, vrtića, domova (Video: Dnevnik Nove TV)
Energetska obnova škola, vrtića, domova (Video: Dnevnik Nove TV)

Uz obiteljske kuće i zgrade, država kreće u novi krug energetske obnove škola, vrtića i učeničkih domova. Za obnovu je iz europskih fondova osigurano 152 milijuna kuna, a prijaviti se mogu jedinice lokalne samouprave ili same ustanove.

Raspadanje fasade, prozori i krov u lošem stanju. Slika je to Osnovne škole Ljubljanica u Zagrebu, jer stara je gotovo 70 godina, a u nju se slabo ulagalo. "Godinama se nije veći dio ulagao, naročito veće investicije, dio je krpan iz godine u godinu, ali zaista je sada potrebna kompletna obnova", kazao je Davor Zuanović, ravnatelj OŠ Ljubljanica.

Zbog lošeg stanja visoki su i računi. Zimi se penju i do pet znamenki. Ravnatelj ističe kako bi obnovljena škola mnogo značila i učenicima. "Jedan ljepši prostor, jedan funkcionalniji prostor, kako da bi bio ugodniji boravak i učenicima i kolegama u školi", dodaje Zuanović.

Od ukupno osiguranih 152 milijuna kuna jedna će ustanova moći dobiti od 80 tisuća do 10 milijuna kuna.

"U slučaju iskorištenja ovih sredstava, postoji i mogućnost povećanja lokacije. Mogu se javiti jedinice lokalne ili regionalne samouprave, koje su osnivači takvih ustanova, a može se javiti i sama ustanova", kazao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja (HDZ).

Izvođenje radova sufinancirat će se u iznosu od 35 do 60 posto. No Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je dodatna sredstva. "Sto milijuna kuna smo kroz Fond za sufinanciranje EU projekata osigurali su 2017. samo za ovaj poziv", kaže Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministar ističe kako će energetska obnova pomoći i oporavku građevinskog sektora. "Kako građevinskom sektoru, tako i proizvođačima tih materijala, koje Bogu hvala imamo sve u Hrvatskoj. Od stiropora, fasada, prozora, solarnih bojlera i tako dalje."

Škole, vrtići i učenički domovi imaju 90 dana da se prijave za energetsku obnovu. Prvi ugovori s izabranim ustanovama očekuju se u svibnju iduće godine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se