Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima dobrih i loših vijesti

Novo istraživanje pokazalo je kakva nam je hrana bitna: Sigurnost je tek na drugom mjestu

Aktualno Galerija Hrana, ilustracija - 1 Hrana, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrana, ilustracija - 2 Hrana, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrana, ilustracija - 3 Hrana, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrana, ilustracija - 4 Hrana, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrana, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Predstavljeni su rezultati velikog istraživanja vezanog uz sigurnost hrane. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu je istaknula da Hrvati brinu o sigurnosti i da je naša hrana sigurna. Ipak, istraživanje zabrinjavajuće pokazuje da se nedovoljno obraća pozornost u nekim bitnim segmentima sigurnosti, a reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić provjerio je u kojima.

Novo istraživanje Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pokazalo je da je za sigurnost hrane zainteresirano 75 posto građana. Ipak, važnije od sigurnosti, Hrvatima je na prvom mjestu – cijena. Nakon nje, na drugom je mjestu sigurnost, a podrijetlo hrane, iako se nerijetko naglašava da trebamo kupovati hrvatsko, tek je na trećem. No, struka govori da je domaće uistinu bolje.

"U svakom slučaju je bolje. Kvalitetnije je jer ne provede puno vremena u transportu i na skladištima", rekla je ravnateljica HAPIH-a Darija Sokolić.

Hrvati svoju hranu vole slanu, a nove hrane koja se pojavila u Europi, poput hrane od kukaca, na našim policama još uvijek nema, ali nema ni prepreka da se pojavi.

"Oni se mogu pojaviti sutra ako netko od tih lanaca zaključi da ima dovoljan broj kupaca koje će to zanimati", rekla je Vera Katalinić-Janković iz Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Zvjezdana Blažić Analiza stručnjakinje Hoćemo li ikada kupovati jeftinu hranu? "Može doći do snižavanja, ali..."

U četvrtak je sa polica povučen jedan kikiriki maslac jer na njemu nije označeno da može uzrokovati alergiju. Ove je godine to tek 28. povučeni proizvod. Prošle godine bilo ih je 116, što znači da bi ove trebalo biti manje.

Istraživanje HAPIH-a je pokazalo i druge pozitivne navike: čak 98 posto Hrvata prije jela pere voće i povrće, a više od polovine nacije provjerava rok trajanja kupljene robe. ,No ima i loših pokazatelja jer baca se čak 12 posto hrane, a čak 60 posto hrvatske djece je pretilo. U toj kategoriji od nas je "teža" jedino Malta.

Pročitajte i ovo Jeftinija energija, hrana i dalje skupa - 2 Nikako dočekati Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

Struka je dala i korisne savjete kako u vlastitoj kuhinji – sami možete hranu učiniti sigurnijom. Prvi savjet je da meso ide na donju policu frižidera.

"Može se dogoditi da procuri tekućina od mesa iz te vrećice i onda, ako se nalazi na gornjoj polici, možemo kontaminirati salatu i namirnice koje termički ne obrađujemo", napomenula je Sokolić.

"Pazim da mi se namirnice ne križaju. Na primjer, ako režete sirovu piletinu, a zatim trebate narezati papriku ili salatu. Treba uzeti drugu daska ili oprati dasku i nož jer dolazi do križanja bakterija", objasnio je Melkior Bašić, član žirija MasterChefa.

Kada idete nabavku, postoji još jedan trik: smrznutu hranu kupujte zadnju. Ona će tako duže ostati smrznuta i manje su šanse da se pokvari.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene