Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ma je li to moguće?!

Evo što je irskog novinara ODUŠEVILO u Hrvatskoj! A nisu ni žene ni priroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"U zemlji koja je među siromašnijima u Europi, koja zbog štednje koristi isključivo generičke lijekove..."

O hrvatskom zdravstvu svakodnevno se piše i to uglavnom loše. Duge liste čekanja, slabo plaćeno medicinsko osoblje, lijekovi kojih nema ili se skidaju s liste HZZO-a, krive dijagnoze koje se plaćaju životima, pacijenti po koje Hitna pomoć ne dolazi...

Pročitajte i ovo Doktor drži bebu pronađenu u košu za smeće KB Sveti duh Ovo je beba pronađena u smeću: "Zovemo ga Ivan, a evo kako je dobio ime" Klinički bolnički centar Split Kasno sinoć operiran Splitski gradonačelnik završio u splitskoj bolnici: Operirao ga SDP-ovac, asistirao HSP-ovac

Zato jednostavno nevjerojatno zvuči priča o hrvatskom zdravstvu koju je, na osnovu vlastitog iskustva, u irskom izdanju Independenta objavio novinar David McWilliams.  Doputovao je u Šibenik, a prijateljev 12-godišnji sin završio je na hitnom prijemu u šibenskoj bolnici jer mu je koljeno oteklo poput balona. 

'Pripremili smo se na dugo čekanje, s obzirom na iskustvo iz irskih bolnica. Bilo je puno ljudi u čekaonici. No, jedna sestra, koja je govorila engleski, nas je odmah zaprimila. Uhvatila se papirologije, nabavila kolica, uputila nas kod doktora i kazala nam da se ne brinemo', napisao je McWilliams. 

Liječnik je pogledao dječaka, utvrdio da u koljenu ima dvije litre tekućine te da je potrebna operacija. Na nju će morati pričekati pet sati jer je dječak jeo prije puta pa da budu sigurni da će anestezija djelovati. 

'Do tog trenutka u bolnici smo bili 10 minuta. Doktor je predložio snimanje ultrazvukom. Na to smo čekali ravno 16 minuta. Radiolog je s nama pričao o nogometu, ali i kako bi volio doći raditi u Irsku, kao jedan njegov kolega, koji sada tamo zarađuje dobru lovu. Uglavnom, u 40 minuta boravka u šibenskoj bolnici, bili smo kod tri sestre, tri doktora, na ultrazvuku, izvadili smo krv i dobili termin za operaciju. I nitko nas nije tražio da nešto platimo. A kada smo kazali da nemamo EU zdravstvenu iskaznicu, kazali su nam da će putovnica biti dovoljna', prepričao je svoje iskustvo irski novinar.

Hrvatska stvarnost - Razboljeti se u drugoj polovici mjeseca moglo bi biti itekako opasno

Nakon sat vremena na hitnoj, dječak je dobio svoj krevet u bolničkoj sobi, a kirurg mu je objasnio što će raditi i koliko će operacija trajati. Pratnji su ponudili ručak. Istovremeno su sređivali papirologiju s dječakovim roditeljima koji su bili u Dublinu. Točno u četiri sata poslijepodne, kako su i najavili, obavljena je operacija. Dječak je u bolnici ostao još pet dana. 

'Boravak u bolnici bio je ugodan, a sve vrlo neposredno i učinkovito. Bez čekanja, bez plaćanja. Moram priznati da se i sam pitam – kako je to moguće?? Možda smo jednostavno imali sreće. U zemlji koja je među siromašnijima u Europi, koja zbog štednje koristi generičke lijekove, u zemlji koja ima dvostruko manji BDP od Irske... Samo znam da bi u Irskoj za dva šava čekali satima. No, iskustvo iz hrvatske bolnice pokazuje da to stvarno ne mora biti tako', zaključuje novinar Independenta.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene