Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena javna rasprava

NOVI ZAKON O POTROŠAČIMA: Roba će se snižavati u siječnju i srpnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 10. siječnja otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti potrošača prema kojem će se sezonska sniženja otvarati u prvoj polovici siječnja i srpnja.

Od 10. siječnja otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti potrošača koje traje do 24. siječnja, izvijestilo je na svojim stranicama Ministarsvo gospodarstva i objavilo nacrt.

Pročitajte i ovo Stanje svinjskog mesa na tržištu - 5 uvozno ili domaće Bliže se blagdani, hoće li biti svinjetine i po kojoj cijeni? Slika nije dostupna Isticat će dvije cijene Hoće li ovaj Zakon konačno stati na kraj prevarama trgovaca?

Svi zainteresirani do navedenog datuma mogu dostaviti svoje prijedloge.

'Neke od novina ovog Zakona odnose se na detaljnije uređivanje posebnih oblika prodaje, a posebno sezonskog sniženja, rasprodaje i akcijske prodaje. S obzirom na to da su pojedini trgovci u proteklom razdoblju narušavali tržišno natjecanje prilikom akcijskih prodaja, sniženja i rasprodaja, a radi čega su potrošači vrlo često bili zavarani i uslijed toga donosili odluke o kupnji bez točnih i potpunih informacija, bilo je potrebno ovo područje detaljnije urediti', poručili su iz Ministarstva.

Prema novom Zakonu sezonska sniženja moći će se otvarati u razdoblju od 1. do 15. siječnja, te od 1. do 15. srpnja, a maksimalno trajanje bit će 60 dana.

Zakon inače razlikuje rasprodaju od sezonskog sniženja koje se smatra prodajom prozvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone, i to najviše dva puta godišnje.

Ukoliko se sezonsko sniženje cijena iskazuje u postotnom rasponu, najveći postotak sniženja cijena mora se odnositi na najmanje jednu petinu svih proizvoda koji se prodaju na sezonskom sniženju, stoji u Zakonu. Ako 20 posto proizvoda ne bude na najvećem sniženju, trgovac će se kazniti kaznom od 10 do sto tiusća kuna.

Slučajevi u kojima trgovac može organizirati rasprodaju, odnosno prodaju po nižoj cijeni, su prestanak poslovanja, prestanak poslovanja u prodajnom objektu, prestanak prodaje određenog proizvoda, više sile, kada je poslovanje trgovca ozbiljno ugroženo, te u slučaju obavljanja složenijih građevinskih radova unutar ili na prodajnom prostoru.

Nacrt prijedloga Zakona, kao i obrazac za sudjelovanje u javnoj raspravi možete preuzeti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene