Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustavljene mjere

Novi udar na nezaposlene: Rebalans proračuna uzima 177 milijuna kuna za zapošljavanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rebalansom proračuna mjere aktivnog zapošljavanja opstaju bez 177 milijuna kuna!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je na konferenciji za novinare govorio o utjecaju rebalansa proračuna na mjere aktivnog zapošljavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar Mrsić u Dnevniku PADA BROJ NEZAPOSLENIH 'Moramo napraviti više, ne želimo da Hrvatska ostari i postane zemlja bez ljudi' Slika nije dostupna Dobili su priliku NOVE PRILIKE ZA ZAPOŠLJAVANJE 'To će biti jedno novo iskustvo'

Novim rebalansom će se za mjere zapošljavanja dobiti 177 milijuna kuna manje. Tako će mjere ostati obustavljene dok se ne dobije novac iz Europske unije. Time će najpogođeniji biti mladi koji rade za 1600 kuna.

HZZ: Broj nezaposlenih se povećao!

Ministar Mrsić kako će zbog ovoga nezaposlenost u 2014. sigurno rasti, no da ne može govoriti o točnim brojkama zbog sezonskog zapošljavanja.

Procjenjuje se kako će oko 12.000 ljudi biti 'na čekanju' dok se ne dobije novac za provođenje mjera iz Europske unije.

Na novinarsku konstataciju kako je nevjerojatno da Vlada u vrijeme krize rebalansom smanjuje novac za poticanje zapošljavanja, Mrsić je odgovorio da se štedjelo na svim proračunskim stavkama, a u njegovu resoru nisu dirana sredstva za mirovine i naknade za nezaposlene.

Izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade. Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Na pitanje kada bi taj novac trebao stići u Hrvatsku Mrsić je kazao da ne zna, ali svakako ne prije lipnja.

Napomenuo je da će se iz preostalih sredstva, 334 milijuna kuna, ipak nastaviti financirati neke mjere koje su započete lani, a među njima je i potpora zapošljavanju sezonskih radnika u privatnom sektoru.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah izvijestila je da su područni uredi ukupno obradili oko 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, ali su i oni sada na čekanju. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene