447643
447643
447643
447643
447643

AKO NEĆE ONI, TKO ĆE? Njemačka se sprema za terorističke i hibridne napade

  • , 23.08.2016., 16:11
  • Autor:
  • komentara

Kako bi izdržali prve dane nakon napada, Nijemci bi kod kuće trebali imati zalihe hrane i vode.

 
 
 
 
Njemački vojnici (Foto: AFP)
Njemački vojnici (Foto: AFP)

Njemačka ozbiljno razmišlja o reviziji svoje strategije civilne zaštite u što bi spadalo i ponovno uvođenje neke vrste vojnog roka kao oblika ispomoći vojsci u slučajevima katastrofa te će o tome sutra raspravljati i vlada.

Dio strategije procurio je u medije pa se proteklih dana stvorila mini panika. Svi su se pitali zašto je poručeno da se počnu gomilati zalihe hrane vode te da očekuju poziv iz nadležnih službi.

Iz njemačke agencije DPA javljaju kako bi se u kriznim situacijama civile moglo tražiti da usmjeravaju promet te da opskrbe vojno osoblje gorivom, smještajem i hranom. Radi se o nečemu što se tijekom Hladnog rata zvalo 'nacionalna služba'.

Za vrijeme Hladnog rata 'nacionalan služba' je podrazumijevala da Zapadna Njemačka može mobilizirati do 495.000 vojnika, broj koji se lako mogao popeti do 1,2 milijuna ako se digne rezerviste

Nakon takvih najava, Nijemce, logično, zanima za što se to pripremaju. u Vladi kažu kako prirodna katastrofa nije vjerojatan scenarij, ali da se treba pripremiti za eventualne terorističke napade kao i za hibridne napade koji bi zbog korištenja cyber tehnologije mogli uništiti ključnu infrastrukturu u dijelovima zemlje.

Nova strategija civilne zaštite podrazumijeva da građani kod kuće imaju zalihu hrane i vode za 10 dana.

Voditelj odjela javnog zdravlja pri njemačkom Crvenom križu, Wolfgang Kast, kaže kako su ljudi sve manje i manje spremni za krizne situacije te da su se previše navikli na internet putem kojeg im je sve dostupno u svako doba dana.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se