Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobar okvir

Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji

Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2
Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 Foto: MORH/ J. Kopi
Hrvatska i Austrija potpisale su u četvrtak novi bilateralni dokument o obrambenoj suradnji koji bi trebao dodatno osnažiti suradnju u vojnom području te podržale euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe, rekao je u četvrtak ministar obrane Mario Banožić nakon razgovora s austrijskom kolegicom.

Mario Banožić je u MORH-u ugostio austrijsku ministricu obrane Klaudiju Tanner koja je u Zagreb stigla na njegov poziv.

Banožić i Tanner su potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji u vojnim pitanjima.

"Siguran sam da će taj memorandum biti dobar okvir za dodatno unaprijeđenje obrambene suradnje Austrije i Hrvatske", rekao je Banožić, dodavši da je s austrijskom kolegicom razgovarao o dosadašnjoj suradnji, s posebnim naglaskom na "vojno-obrazovne institucije, specijalne snage, logistiku i zrakoplovstvo".

Najavio je sudjelovanje akrobatske grupe Krila Oluje na velikoj zrakoplovnoj manifestaciji Airpower sljedeće godine u Austriji.

Pročitajte i ovo Coca-cola i Romerquelle voda Trovanja gaziranim pićima Jedan muškarac se još uvijek oporavlja, ponovo se oglasila Coca-Cola: "Sada znamo da je riječ o izoliranom slučaju"

Tanner je pohvalila potpisivanje novog sporazuma o zajedničkoj vojnoj suradnji, podsjetivši da dvije zemlje zajednički sudjeluju u vojnim misijama na Kosovu te u Libanonu i zapadnoj Sahari.

Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 Mario Banožić i Klaudia Tanner - 1 (Foto: MORH/ J. Kopi)

Sugovornici su potvrdili tradicionalno dobre prijateljske odnose, mnoge zajedničke interese, uključujući euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe.

"Jedan od značajnijih zajedničkih interesa svakako je stabilizacija i daljnja euroatlantska integracija država jugoistočne Europe", rekao je Banožić.

Tanner je rekla da Austrija podržava ubrzanje pregovora o pristupanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, posebice naglasivši važnost jačanja sigurnosti na tom području i stoga se Austrija i Hrvatska "zajednički koncentriraju na jačanje zapadnog Balkana".

Pročitajte i ovo Video snimka BBB-a Analizira se DNK Uhićen navijač AEK-a koji se povezuje s ubojstvom Michalisa Katsourisa

"Želimo da se zemlje zapadnog Balkana što više približe Europskoj uniji i na tome ćemo raditi. Osobno ćemo se truditi da zadržimo sigurnost na zapadnom Balkanu i da ga zaštitimo od utjecaja Rusije", rekla je Tanner.

Po njezinim riječima, ubrzanje pregovora o pristupanju EU-a s državama zapadnog Balkana je za Austriju jasni prioritet.

"Dugogodišnji napori pojedinih država zapadnog Balkana moraju se isplatiti. Upravo zbog novih sigurnosnih izazova u svijetu potrebni su aktivni koraci kako bi se Europa zaštitila od rastućih konflikata i stoga je jasna potreba za približavanje zemalja zapadnog Balkana EU-u", istaknula je Tanner.

Pročitajte i ovo Zagađeni zrak - 4 ljudi sele iz grada Zbog katastrofalnog stanja zraka vlasti razmatraju bizarnu mjeru: Žele izazvati umjetnu kišu

Banožić i Tanner su razmijenili i mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu, posebice o Ukrajini i Bliskom istoku.

Ministrica Tanner je istaknula da njezina zemlja "najžešće osuđuje terorizam" .

"Mi smo također pojačali naše obrambene snage ako bi došlo do pogoršanja situacije", istaknula je Tanner.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene