Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno na što su sve trošili donacije za Noru i Enu

Novi skandal s udrugom Hrabro dijete: Tko nadzire trošenje novca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na bankovnim izvadcima udruge Hrabro dijete vidljivo je da je oko 65 tisuća kuna uplaćeno za liječenje Ene Šarac, ali njezina majka tvrdi da - iako je novac uplaćivan još prije dvije godine - ona o tome ne zna ništa.

Uvid u račune dobili su roditelji Nore Šitum koji upozoravaju kako se novac trošio netransparentno. Iz udruge Hrabro dijete odbacuju sve optužbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje administrativne nepravilnosti Započeo inspekcijski NADZOR nad udrugom Hrabro dijete! Slika nije dostupna Prepucavanje se nastavlja Gorak okus nakon predivne akcije: Je li bilo nezakonitih radnji?

Ena Šarac i njezina mama tek su saznale da je za Enino liječenje uplaćeno 65 tisuća kuna na račun udruge Hrabro dijete. Do njih nikad nije stigao. 'To mi je najstrašnije u svemu. Toliko puno ljudi misle da su mi pomogli - imali su veliku želju i namjeru pomoći, a ja im se nisam uspjela ni zahvaliti na tome', rekla je Ena.

Vidljivo je to iz bankovnih izvadaka. Prije dvije godine, dok su građani uplaćivali za liječenje Nore Šitum, mnogi su se sjetili i Ene, pa deseci uplatnica imaju i naznaku 'donacija za Enu Šarac'.

'U šoku smo. Još uvijek smo u šoku. Danas nam je cijeli dan telefon zvonio. Otkad je to objavljeno, zovu nas iz raznih škola, vrtića jesmo li dobili te njihove uplate ', kaže Biserla, Enina mama.

Odbijena tužba roditelja Nore Šitum

Bankovne izvatke na uvid su od suda dobili roditelji Nore Šitum. Više od 700 stranica transakcija, među njima se, kaže Norina majka, kriju mnoge sumnjive. 'Trošilo se na plaće, na putovanja, na kupovanje u poklon galerijama, plaćanje knjigovođi, prebacili su 100 tisuća kuna na svoju zakladu', rekla je Đana Atanasovska, majka Nore Šitum.

Sve se, kaže, trošilo mjesecima nakon Norine smrti i prije financijskog nadzora Udruge. Samo s bankomata je, tvrdi, podignuto oko 85 tisuća kuna - ukupno potrošeno 600 tisuća.

'Ako je legalno ja vas pitam je li i moralno. Ako je netko uplatio za Enu Šarac, za Noru Šitum ili bilo koje drugo bolesno dijete, da netko od toga sebi kupi poklon, isplati sam sebi donaciju, ode na put, a ne da tom djetetu', kaže Atanasovska.

U udruzi Hrabro dijete putem odvjetnika odbacuju sve optužbe. Tvrde i da je majka Ene Šarac o uplatama za kćer obaviještena. 'Nitko tu ništa niti skriva niti želi bilo što skrivati, a postoji mail kojim je majka o tome obaviještena', tvrdi Mijo Kladarić, odvjetnik udruge Hrabro dijete. Od ovog slučaja institucije su digle ruke. U privatnom sudskom sporu protiv Udruge izgubili su roditelji Nore Šitum. Više od 4 milijuna kuna na računu su Udruge.

Poslove s novcem nadzire Ministarstvo financija, no na naš upit njima što su konkretno ustanovili u slučaju Hrabro dijete i njihovu računu na koji je uplaćivan i novac za Enu šarac - iz ministarstva samo odgovaraju da su oni obavili proračunski nadzor prije dvije godine i da su sve što su otkrili dostavili DORH-u. No DORH je još prošle godine odbacio cijelu priču. Rekli su da tu nema nepravilnosti, elemenata koji ukazuju na kazneno djelo. Inače ovaj skandal rezultirao je mijenjanjem Zakona o humanitarnoj pomoći koji je trenutačno u saborskoj proceduri. Ubuduće se više neće moći novac koji je prikupljan za liječenje djece, nasljeđivati nego će se moći trošiti isključivo samo za ono za što je i uplaćivan

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene