Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto Željka Jovanovića

Novi ministar obrazovanja je Vedran Mornar, evo tko je on!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto Željka Jovanovića, dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta vršit će Vedran Mornar.

Vedran Mornar rođen je 1959. godine u Zagrebu, a s 22 godine diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čekat ćemo sportsku inspekciju' ŠUKER U SUKOBU INTERESA? Mornar: Nisam siguran, zakoni nam se ne poklapaju Slika nije dostupna Reakcija sindikata 'Jovanović kriv za nedostatak sredstava za plaće prosvjetara'

Mornar od 1982. radi na Zavodu za primijenjenu matematiku Elektrotehničkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (danas Zavod za primijenjeno računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva) kao zavodski suradnik. Od 1986. radi kao asistent za znanstveno područje Računarske znanosti za grupu predmeta Računarske znanosti, od 1992. kao docent, od 1998. kao izvanredni profesor, a od 2003. godine redoviti je profesor za istu skupinu predmeta. Godine 2008. izabran je za redovitoga profesora u trajnome zvanju.

U dva mandata bio je dekan FER-a, a prije četiri godine kandidirao se za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Poznat je po to što je kao dekan FER-a ukinuo usmene ispite. Studenti sada na FER-u ispite polažu na pismenim ispitima.

Bio je predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, član Senata, Vijeća tehničkoga područja, Investicijskoga odbora BICRO-a, Povjerenstva za provedbu državne mature, vladinoga povjerenstva za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, vijeća za nacionalni inovacijski sustav te IEEE Computer Societyja. Redoviti je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Kao član Povjerenstva za provedbu državne mature radio je na osmišljavanju i organizaciji cijeloga sustava provedbe državne mature.

Osim toga, javno se zauzeo da se učenicima smanji broj predmeta i količina gradiva. Tijekom jedne od svojih analiza školskog sustava naveo je primjer učenika gimnazija koji imaju 16 predmeta i 33 sata izravne nastave tjedno.

'Uzevši u obzir činjenicu da bi učenici trebali pored toga još i učiti, pisati domaće zadaće i obrađivati lektiru, lako je izračunati da djeca rade više od svojih roditelja. A nakon svega, rezultati na Pisa testovima i državnoj maturi sve su prije nego sjajni', rekao je Mornar.

Zalaže se i za uvođenje male mature koju bi polagali učenici na kraju Osnovne škole.

Zalagao se i za smanjivanje količine gradiva i stavljanje naglaska na vježbanje samostalnoga rješavanja stvarnih problema, pisanje i komunikaciju.

Za sebe kaže da je 'radikal u obrazovanju'. (I.D. / Hina)

Jovanović za izbacivanje Linića iz SDP-a, Rajko Ostojić protiv

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene