Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se stari sjaj?

Hrvatski dvorac na listi je najljepših u Europi, ali već godinama oko njega je crno grotlo: Posjetitelji su u čudu, a odgovorni imaju novo obećanje

Aktualno Galerija Trakošćan - 1 Trakošćan - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Trakošćan - 2 Trakošćan - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Trakošćan - 3 Trakošćan - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Trakošćan - 4 Galerija 1/4 >>
Godinama traje izazovna obnova jezera oko trakošćanskog dvorca, s novim planiranim završetkom do lipnja 2024. unatoč nizu prepreka poput kiše, prosvjeda izvođača radova i dugotrajnog sudskog spora.

Trakavica s Trakošćanom traje već godinama. Poznat je i novi datum završetka - ako ovaj put sve bude po planu, do ljeta će dvorcu vratiti jezero.

U siječnju 2023. godine jezero je trebalo biti izmuljeno i voda vraćena, ali padala je kiša.

U proljeće 2023. Hrvatske vode rekle su da ćemo za nekoliko mjeseci vidjeti vodu, ali pretposljednji izvođač radova je protestirao, blokirao, ucjenjivao.

Pročitajte i ovo Prosvjed mještana Kaprija - 1 Oglasilo se i ministarstvo Otočani prosvjeduju i ne daju trajektu da pristane: "Ovaj je put opasan po život..."

2024. dotaknuli smo dno. Danas ljudi više ne znaju što je bilo prije, što poslije.

"Sjećamo se, 2020. smo bili zadnji put i taman smo postavili sebi pitanje rade li to možda svake godine ili nisu napunili. Baš smo komentirali prazni li se to periodički", zbunjeni su i posjetitelji iz Dubrovnika Miho i Marijana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašna tragedija Užas kod Garešnice: Traktor se prevrnuo i pao na muškarca, nije mu bilo spasa

Novi datum obnove

"Konačni je datum 30. lipnja 2024. godine", uvjeravaju iz Hrvatskih voda.

Dvorcu, koji slovi za jedan od najljepših u Europi, nedostaje jezero.

"Za jednu trećinu imamo manjak broja posjeta koji je povezan s jezerom jer ono s dvorcem čini čudesnu ambijentalnu cjelinu i to naši posjetitelji žele doživjeti kad dođu", ističe Goranka Horjan, ravnateljica Dvorca Trakošćan.

"Bili smo u Trakošćanu na nekoj ekskurziji u nižim razredima osnovne škole, ali moram priznati da se ja jezera baš i ne sjećam", tvrdi Monika, jedna od posjetiteljica dvorca u Trakošćanu.

I Hrvatske vode sve ga se teže sjećaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić

"S prošlim izvođačem bili smo u sporu na Trgovačkom sudu i tek su 22. prosinca strojevi bivšeg izvođača radova napustili lokaciju", izjavio je Milan Rezo iz Hrvatskih voda.

Sudski proces traje pa se ne može baš očekivati da će konačna bilanca biti 2,5 milijuna eura.

Trebale bi se vratiti i ribe

Bit će dodana vrijednost ribljeg fonda, one su, za razliku od mnogih, nešto i radile.

"Što se tiče ribolovno-sportskih društava, ona su zadovoljna tim ribljim fondom i kada budemo puštali vodu, vratit ćemo i ribe u jezero", tvrdi Rezo.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi

Koliko je vremena prošlo od posljednjeg puta kad je oko dvorca Trakošćan bilo jezero, vjerojatno je riječ o potomcima riba koje su nekad bile ondje.

''Vjerujem da će biti svježije i bolje nego u onom zamuljenom dijelu jezera kad ga očistimo", zaključio je Rezo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene