Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevara od milijardu kuna

Nove optužbe seljaka upućene Vladi: Opljačkali ste nas i prevarili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednici iz 12 županija okupljeni u Stožer za obranu hrvatskog sela sastali su se u Križevcima. Ondje su iznijeli teške optužbe na račun Vlade.

Seljaci tvrde da ih je Vlada prevarila za milijardu kuna neisplaćenih potpora. Prema podacima koje su oni dobili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi isplaćeno im je milijardu i 700 milijuna kuna. To je gotovo milijardu manje od onoga na što se država obvezala da će im isplatiti. Seljaci namjeravaju tužiti državu i to ne samo na hrvatskim sudovima, već i europskom. Inače, ovih dana na adrese seljačkih vođa stigle su kazne zbog prosvjeda i blokiranja prometnica početkom kolovoza. Seljaci tvrde da je to još jedan oblik pritiska na njih.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Poljskoj Prosvjed eskalirao VIDEO Poljoprivrednici se sukobili s policijom: Bacali kamenje i bengalke, nastupio potpuni kaos Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

>> Seljaci odustali od daljnjih prosvjeda i prekinuli blokadu prometnica

Stožer za obranu hrvatskog sela optužuje Vladu za prijevaru tešku gotovo milijardu kuna. 'Isplaćeni poticaji su 1,726 milijardi kuna. Ministar cijelo vrijeme govori da je isplatio 2,4 milijarde. I sad se tu vidi koja je razlika i koliko smo mi svi zajedno prevareni. Pokradeni doslovce', rekao je Zvonko Pipić, iz Stožea za obranu hrvatskog sela.

'Ako je proračun 2 milijarde i 860 i neko vam uzme milijardu. O čemu mi pričamo?! To je pljačka stoljeća, gospodine Liniću', rekao je Tomislav Pokrovac. 'Ovo je genocid, što ta struktura vlasti radi. To je genocid nad poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom', smatra Nikola Pajek iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

Ogorčeni seljaci više ne prijete prosvjedima. Zaštitu će potražiti na domaćem i europskom sudu. 'Proces koji smo započeli na cesti ipak na Ustavnom sudu i DORH-u će donijeti konačne i prave zaključke koji će ići nama u prilog', kaže Antun Laslo iz Stožera za obranu hrvatskog sela. 'Za ovu zemlju smo se mi borili i krv pustili i nećemo je olako prepustiti oligarsima i kojekakvim torbarima bjelosvjetskim', kaže Petar Pranjić iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

Seljaci su zatražili ostavku ministra poljoprivrede zbog obmanjivanja javnosti. 'Tražimo njegovu odgovornost i tražimo jednostavno da podnese ostavku. Ovaj čovjek više ne može zastupati interese hrvatskog sela', kaže Pokrovac. 'Sada se pokazuje da smo ipak mi u pravu, a ne Jakovina, Linić i premijer Milanović, koji ne želi i nema vremena ni jednu minutu za nas da nas sasluša', kazao je Laslo. Više od neisplaćenih poticaja seljake muči što Hrvatska nema poljoprivrednu strategiju. Bez strategije, uvjereni su, hrvatsko selo nema budućnost.

Iz njegovog kabineta poručuju da su još ljetos, za vrijeme prosvjeda, rekli sve što su imali reći na ovu temu, te da današnje optužbe ne žele komentirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene