Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stilizirana slika hrvatskog zemljovida

Nove odore za hrvatske Oružane snage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor o nabavi novih borbenih odora za Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) potpisali su danas ministar obrane Branko Vukelić i Denis Popović iz 'Kroko Internationala' u ime 14 hrvatskih tvrtaka koje će OSRH opremiti potpuno novim odorama.

Nove odore u maskirnoj i tzv. pustinjskoj varijanti posve su drukčije od starih i imat će stiliziranu sliku hrvatskog zemljovida. Proizvodit će ih 14 hrvatskih tvrtaka, okupljenih u 'Zajednicu ponuditelja', koje zapošljavaju oko 2500 radnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RODA o đačkim uniformama: "Umjesto na polo-majicu, usredotočite se na ono zaista važno!" Slika nije dostupna Za osnovne škole Split: Mladi hrvatski liberali predlažu uvođenje školskih uniformi

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom, vrijednim oko 40 milijuna kuna, ministar Vukelić je rekao da je danas veliki dan za Oružane snage, Ministarstvo obrane i hrvatsko gospodarstvo. Ugovorom se, dodao je, želi postići da hrvatski vojnik bude u hrvatskoj odori, ali i da se tim poslom pomogne i hrvatskom gospodarstvu. Cilj je opremiti i naoružati hrvatskog vojnika hrvatskom opremom i oružjem i na najboljem smo putu da to i ostvarimo, istaknuo je ministar Vukelić, kazavši da se ove godine planira opremiti prva polovica pripadnika naših oružanih snaga, a iduće godine druga polovica.

>> Hrvatski vojnici dobili nove uniforme

Hrvatski proizvođači zajamčili su kvalitetu i dobavu odora koje će biti i bolje i jeftinije od dosadašnjih. Tako će novi komplet odora po vojniku stajati oko 2400 kuna prema starom od oko blizu 4000 kuna, rekao je Vukelić, istaknuvši da se tim poslom dobilo na kvaliteti, ali se i uštedjelo.

Denis Popović iz 'Kroko Internationala' rekao je da su se prve zamisli o novoj odori hrvatskog vojnika pojavile još 2005. dok su naši vojnici u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF-u u Afganistanu nosili odore koje su bile kopije američkih i po kojima se nisu razlikovali od njih. Naglasio je da im je taj ugovor velika preporuka u daljnjim izvoznim poslovima te da su hrvatska poduzeća ugovorila opremanje crnogorskih oružanih snaga, a pregovaraju s Kazahstanom i nekim arapskim zemljama. Popović je najavio da se u posao opremanja naših oružanih snaga planira uključiti i domaća obućarska industrija te pozvao ministra Vukelića da predloži hrvatskoj vladi da taj model opremanja posluži i pri nabavi odora za policiju i druge državne službe.

Javnosti danas predstavljene nove odore hrvatskih oružanih snaga (pustinjska i maskirna inačica) izrađene su od materijala koji služe i za izradu odora američke vojske, a imat će stiliziranu sliku hrvatskog zemljovida. One će zamijeniti dosadašnje odore s uzorcima kopiranima sa starih američkih maskirnih odora. Kako je naglašeno pri potpisivanju ugovora i predstavljanju novih odora, to je prva standardizacija odora hrvatskih oružanih snaga, a planira se i redizajn svečane odore pripadnika OSRH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene