Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naša vojska nije jedina

Kako je Hrvatska dospjela na vojne odore u - Turkmenistanu?

Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odora hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odora hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odora hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Odora hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Denis Popović, proizvođač uniforme hrvatske vojske (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Naša vojska je po jedinstvenoj odori prepoznatljiva već deset godina jer na njoj se nalazi digitalni zemljopisni oblik Hrvatske. No nismo jedini jer obris naše zemlje na svojoj odori nosi i –Turkmenistan pa i njihov predsjednik. Iz MORH-a tvrde da ne znaju kako je do toga došlo i da Turkmenistanu nismo prodali svoju odoru, a sve osim uzorka je drugačije.

„Ministarstvo obrane niti je zaprimilo zahtjev za proizvodnju i izvoz tekstila i odora niti smo takav zahtjev mi izdali do sada. Ovdje se ne radi o odori Hrvatske vojske, ne odgovara krojem niti kopčanjem niti nekim detaljima“, kaže Roman Mikulić, pomoćnik ministra za materijalne resurse.

Pročitajte i ovo Izložba Trofeji ruske vojske - 1 Ogromna gužva Ruska vojska izložila zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini: "Povijest se ponavlja" Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno"

Ali odgovara uzorkom ove pustinjske inačice, a čak nisu promijenili obris države. U tvrtki koja je proizvela ovu jedinstvenu šaru objašnjavaju kako bi se moglo lako ustanoviti je li krivotvorena.

„Svaki piksel ima svoju priču, po županijama, otoci, mali hrvatski reljef, znači točno se zna da li bi nešto bilo krivotvoreno. Ima vodeni žig OSRH i to je zaštićeno da pripada samo oružanim snagama Hrvatske“, kaže Denis Popović, proizvođač hrvatske uniforme.

Šara je osmišljena prije desetak godina kada su naši vojnici išli u Afganistan kako bi bili prepoznatljivi. Odora je u potpunosti hrvatski proizvod, od tkanine do završnih detalja, a sve se proizvodi za Ministarstvo obrane - točno po narudžbi.

Odakle im uzorak, od Turkmenistanskog ministarstva nismo dobili odgovor.

„Vrlo je prepoznata i već sam rekao imamo naših prijateljskih i partnerskih zemalja, imamo vrlo dobra pozitivna zapažanja“, kaže Mikulić.

Zato ih hrvatska tvrtka radi i za druge zemlje, s njihovim obrisima, primjerice Kosova i jedne azijske zemlje.

"Turkmenistan nije trebao kopirati, mogli su doći do nas ili mi sada možemo njima pristupiti. Ovo je dobra prilika da se Turkeminstanu kaže dajte da vam napravimo nešto orginalno da ne radite lošu kopiju“, zaključuje Popović.

No čini se da MORH neće ići u tom smjeru pa a će Turkmenistan i dalje imati pustinjsku odoru s našom zemljom, a da to vjerojatno, ni ne znaju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene