Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norčeva obrana sumnja u Ademijeve namjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Mirka Norca posumnjala je, očitujući se o dokazima tužiteljstva u prvom suđenju za ratni zločin koju je Hrvatska dobila od Haškog suda, da bi se prvooptuženi Rahim Ademi mogao braniti tako da svu krivnju prebaci na Norca.

Norčev branitelj Željko Olujić zatražio je od tužiteljstva da se izjasni o tzv. predraspravnom zapisniku iz srpnja 2003. koji se nalazi u sudskom spisu. Olujić tvrdi kako Ademi u tom podnesku, iako ne navodi ime, optužuje Norca pa je on godinu dana nakon Ademijevog podneska optužen pred Haškim sudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige Slika nije dostupna Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila

Olujić je stoga zatražio da se tužiteljstvo izjasni uzimaju li
Ademijev podnesak iz 2003. kao njegovu obranu.

U tom podnesku, kako je vidljivo iz optužnice, Ademi navodi da nikada nije formalno postao zapovjednik ni zamjenikom zapovjednika Zbornog područja Gospić. 

'Stvarnu zapovjednu ingerenciju nad događajima u začetku, tijeku i okončanju vojne operacije 'Džep 93' imao je nadređeni časnik u Zagrebu preko njemu podređenog časnika na čelu Sektora 1, odnosno 9. gardijske motorizirane brigade i njoj pridruženih postrojbi na području Medačkog džepa', stoji u spornom podnesku.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je da spomenuti podnesak nije Ademijeva obrana, nego tek analiza događaja. Njegova kolegica Jadranka Sloković dodala je, međutim, kako je očito da njihov odvjetnički tim, koji se u Haagu sukobio s obranom generala Gotovine, nema puno sreće s konkurencijom. 

>> Obrana Norca i Ademija sutra odgovara na dokazne prijedloge tužiteljstva 

>> Norac i Ademi sucu: Nismo krivi!

'Potpuno nepotrebno se stvaraju tenzije', dodala je Sloković. 

Olujiću je pak odgovorila da je svog branjenika najprije branio optužujući generale Mladena Markača i Željka Sačića, a sada uključuje i Ademija.

'Tako se ne postavlja obrana, on je htio promijeniti javnu sliku o generalu Ademiju', kazala je Sloković.

Očitujući se o jučer iznesenim dokaznim prijedlozima tužiteljstva obje su se obrane usprotivile čitanju dokumentacije koju je sastavio bivši član krajinske vlade Savo Štrbac. Nazvali su ga deklariranim neprijateljem Hrvatske i manipulatorom lažnim dokumentima.

Norčeva obrana zatražila je i da se zaštićenim svjedocima otkrije identitet, jer im nije jasno kako bi od koga mogli biti ugroženi te da se od Ministarstva obrane pribave sve zapovijedi vezane uz 'Medački džep', a ne samo njih tri koliko ih je u spisu. Također su zatražili i medicinska vještačenja dokumentacije o svim ubijenima te podatke o oružju i municiji koju su na tom području koristili pripadnici HV-a, MUP-a, ali i UNPROFOR-a.

Generali Norac i Ademi terete se po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima te pretjerano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimenice navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki, navodno, okrutno zlostavljani i masakrirani.

Tijekom akcije Medački džep u rujnu 1993. Ademi je bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene