Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavljeno je čitanjem dokumentacije i isječaka knjige bivšeg zapovjednika glavnog stožera HV-a Janka Bobetka 'Sve moje bitke' u kojoj su opisani detalji vezani uz akciju Medački džep.

Iako Bobetko akciju opisuje kao izvanredno provedenu i nužnu za obranu Like, ali i cijele Hrvatske, Norčeva obrana istaknula je kako su dijelovi ove knjige nebitni za postupak jer je riječ o memoarskim, a ne znanstvenim zapisima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila Slika nije dostupna 'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena'

Više svjedoka u slučaju Medački džep, među kojima i nekoliko bivših visokih časnika HV-a, izjavilo je da je zapravo Bobetko zapovijedao akcijom ili je bio karika u dvostrukom zapovjednom lancu koji je zaobilazio prebjege iz JNA, među kojima je bio i Ademi.

Bobetkova knjiga objavljena je 1996. gdoine, a u javnosti se nagađalo da je upravo zbog nje sud u Haagu 2002. podigao optužnicu protiv tada 83-godišnjeg umirovljenog generala. Uz svoja viđenja ratnih događaja Bobetko je objavio i preslike mnogih tajnih dokumenata i ratnih zemljovida.

Ademi i Norac optuženi su po zapovjednoj odgovornosti zbog uništenja srpskih sela te ubojstava civila i ratnih zarobljenika u selima na području zauzetom u rujnu 1993.

Suđenje se nastavlja 29. siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene