Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rupa u zakonu

ŠOKANTAN SLUČAJ PLJAČKE Krivotvorili papire, ishodili prisilnu ovrhu od Fine i "digli" 2,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantan slučaj pljačke zahvaljujući rupama u ovršnom zakonu. Žrtva je hrvatski nogometni reprezentativac koji je ostao bez pola milijuna kuna. I nije jedini.

Misli s nogometa prije 3 mjeseca Tinu Jedvaju skrenula je vijest da mu na bankovnom računu nedostaje više od pola milijuna kuna. U telefonskom razgovoru Tin Jedvaj potvrdio nam je da je došlo do krađe s njegovog računa. No zbog policijskog postupka koji još traje, slučaj nije htio komentirati.

Pročitajte i ovo Luka Lulić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Usred sezone Sudske troškove i troškove ovrhe Zavoda za hitnu medicinu platit će porezni obveznici: "Našlo se nekakvo rješenje" Ovršen Zavod za hitnu pomoć - 3 Dug zaposlenicima Hitna pomoć pred blokadom: Nitko nije reagirao mjesecima, a onda su se novci stvorili na dan ovrhe

Jedvaja su prevaranti prisilno ovršili i to na sljedeći način: Prvo su krivotvorili dokumentaciju o dugovanju hrvatskog reprezentativca prema njihovoj tvrtki. Potom su krivotvorili i pravomoćno javno-bilježničko rješenje o ovrsi, da bi na kraju od Fine zatražili i dobili prisilnu isplatu.

Isto su napravili i jednoj zagorskoj tvrtki i ukrali još više - gotovo 2 milijuna kuna. Prevaru su im omogućili nedostaci u ovršnom zakonu.

"Najveći problem je, što za razliku od zadužnica i bianco zadužnica za koje postoji poseban registar koji je dostupan FINI, za pravomućna javnobilježnička rješenja o ovrsi ne postoji registar. I službenici FINE nisu educirani za prepoznavanje falsifikata i događa se u praksi da jednostavno taj falsifikat ne prepoznaju", objasnio je Vedran Vidmar iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

A kako se nalozi između FINE i banaka razmjenjuju elektronički, prevaranti su do novca stigli u samo nekoliko sati.

"Kad novci budu podignuti od strane vjerovnika, znači tog lažnog vjerovnika - postavlja se pitanje odgovornosti za štetu. FINA po zakonu ne odgovara za takve situacije kad ne prepozna falsifikat", dodaje Vidmar.

Tvrtka Andatog usluge d.o.o. koju se sumnjiči da je falsificirala dokumente i tako uspjela ostvariti prisilnu ovrhu, prijavljena je na zagrebačkoj adresi. No mi smo došli na tu adresu, a njihov ured ne postoji niti je itko zaposlen.

Počinitelje ovog kaznenog djela ipak je pronašla policija. Nije im pomoglo ni što su tvrtku registrirali na siromaha, vjerojatno u zamjenu za manji novčani iznos.

''Uhićena su dvojica muškaraca koji su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja predani u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu te je protiv njih podnijeta kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela prijevare, krivotvorenja isprava i pranja novca'', priopćeno je iz policije.

Iz FINE su nam poručili kako se u saborskoj proceduri nalazi prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona, kojim će se instantno prebacivanje novca na račun vjerovnika zamijeniti plijenidbom u trajanju od 60 dana. Tek nakon dva mjeseca novac će se prebacivati vjerovniku, što bi trebalo spriječiti daljnje prevare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene