Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'U interesu obrane'

Nobilo će zatražiti svjedočenja članova vladinog kabineta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, pritvoren zbog slučaja Podravka, još nije primio istražni nalog za nove sumnje u zlouporabe na štetu HEP-a niti su ga ispitali USKOK-ovi istražitelji, kazao je njegov odvjetnik Anto Nobilo, najavljujući da će kao svjedoke u tom slučaju pozvati članove užeg vladinog kabineta.

Nobilo tvrdi da je Polančec doznavši za posljednje sumnje u vezi HEP-a kazao da se o svemu što se u medijima spominje kao razlog istrage raspravljalo na užem kabinetu hrvatske vlade. ‘Zbog toga ću iskoristiti ovlasti koje mi pruža novi Zakon o kaznenom postupku i zatražiti svjedočenje svih koji su bili na tim sastancima’, kazao je Nobilo, dodajući da još ne može poimence reći koje će dužnosnike pozvati kao svjedoke. ‘Mi smatramo da je to u interesu obrane’, dodao je Nobilo, uvjeren da će se dužnosnici odazvati pozivu za svjedočenje, iako ih na to ne obvezuje zakon, kao kada ih pozove USKOK.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Uskok provodi izvide Hrvoje Krešić o novim problemima za šefa HEP-a: "Čini se da je istražitelje najviše zanimalo kako se mogao izgraditi priključak za struju za bespravno sagrađenu vilu" Andrej Plenković i Frane Barbarić - 1 nova akcija USKOK ušao u HEP zbog afere s plinom: Preuzeli su dokumentaciju

>> Po čijem su nalogu radili Polančec i Mravak?

‘Državnim dužnosnicima bi trebalo biti u interesu sudjelovati u istrazi i otkrivanju istine, a ignoriranje obrane ostavilo bi i lošu sliku u javnosti’, smatra Nobilo. Dodao je da bi razgovore s članovima užeg kabineta obavio u svom uredu, snimajući ih kako bi o svemu ostao ‘materijalni trag’. Nakon istrage o zlouporabama s dionicama Podravke Polančec je pod USKOK-ovom istragom i zbog sumnje da je s bivšim čelnici HEP-a i šibenskog TLM-a Ivanom Mravkom i Ivanom Koštanom HEP oštetio za oko 600 milijuna kuna.

Za najveći dio tog iznosa HEP je navodno oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni. Mravak i Koštan u subotu su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a zajedno s prvoosumnjičenim Polančecom tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Za poticanje na zlouporabe prijavljeni su umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih dvojica za sada nisu privođeni i branit će se sa slobode. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene