Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda generalima

'Nisu našli izravnu krivnju, pa su išli na verziju kojom je najlakše donijeti osuđujuću presudu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica Jadranka Sloković tijekom gostovanja u specijalnoj emisiji Nove TV, izjavila je da je jako frustrirana presudom generalima Gotovini i Markaču.

'Neosporno je da su generali suđeni za zločinački pothvat i to za treći prošireni oblik gdje se odgovornost okrivljenika bazira na onome što je napravila osoba s kojom nemaju veze i taj oblik nije u primjeni niti pri jednim ad hoc, kao niti pred ICC sudom. To je nešto što će biti veliki problem kad se bude ispitivala vjerodostojnost haaškog suda', uvjerena je Sloković.
Smatra kako generali odgovaraju zato što su bili na čelu akcije, i to za sve posljedice koje proizlaze iz vojne akcije, iako oni to nisu ni zapovijedili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor

>> 'Zna li Haag da je Gotovina ranjenog suborca nosio na rukama?'

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

'Fundamentalno se narušava načelo pravičnosti i pravnici kritiziraju taj koncept organiziranog zločinačkog pothvata jer šiti načelo krivnje. Pravno se mora najozbiljnije početi raditi. Sustav treba presudu pravno srušiti i politički agitirati jer taj oblik odgovornosti nije predviđen haškim statutom, sud je pribjegao najlakše dokazivom obliku', napominje odvjetnica te ističe kako će trebati angažirati i Vijeće sigurnosti. Ocijenila je da Sud nije našao drugo, neku izravnu vezu naredbe i postupanja, pa su išli na verziju kojom je najlakše donijeti osuđujuću presudu.

'Je li moguće da jedan koncept koji nije nigdje prihvaćen bude temelj odgovornosti na ovako važnoj stvari kao što je suđenje generalima. ovo je velika frustracija. Zločini u Vukovaru nisu optuženi na ovakav način, a sad smo dobili presudu da
je Oluja postala zločinačka akcija i mi to moramo pobijati', uvjerena je Sloković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene