Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminalistička istraga nad dvojicom

Niske kazne: Do 3 tisuće za zabranjena obilježja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ništa nisu vidjeli na licu mjesta, policija je objavila fotografije izgrednika iz Čavoglava, a građani su odmah reagirali. Identificirano je pet osoba.

Objava fotografija nasilnika i nositelja ustaških obilježja urodila je plodom. Privedena su dva napadača na novinarsku ekipu, te tri muškarca koja su isticala ustaško znakovlje. 'Protiv njih će biti podnijeti optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Šibeniku i to zbog prekršaja zakona o javnom okupljanju', rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Ivica Mandić, vojni analitičar 133 ubijenih Vojni analitičar Ivica Mandić prokomentirao je teroristički napad u Rusiji: "Moskva je bila relativno lagan cilj"

Prema Zakonu o javnom okupljanju sudionicima mirnog okupljanja i javnog prosvjeda zabranjeno je nositi odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva ili potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti, a takav prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 kuna.

Osim novčanih kazni za isticanje ustaškog znakovlja, zakonski bi trebala biti određena edukacija za prekršitelje, oštar je Višeslav Raos, politički analitičar. 'Dati im ipak jednu realnu, puniju sliku hrvatske povijesti, da smjeste u kontekst vremena i shvate što je neprihvatljivo danas u 21. stoljeću povezivat s Hrvatskom i da shvate da ovime, pogotovo na ovakvim svečanostima, kao što je 15 obljetnica Oluje, na neki način nanose sramotu i ljagu Hrvatskoj', kaže Raos.

>> Čavoglave: Policija identificirala pet osoba

S malim kaznama i bez edukacije, jedni drugima daju poticaj. 'Oni se na neki način i preko Interneta natječu tko će ispasti na neki način veća faca, tko će se istaknuti u javnosti', uvjeren je Raos. U Njemačkoj se, primjerice, strože bore s nedopuštenim simbolima. 'To su visoke financijske kazne ali mogu biti čak i zatvorske. Kontinuirano se nakon 2. svjetskog rata radi s mladima. Obrazovanje o tome što se dogodilo u 2. Svjetskom ratu znači i posjećivanje nekih koncentracijskih logora, ali i seminari', dodaje Raos. Dok javna osuda koketiranja s ustaškim režimom nije potpuna, ovakvi će incidenti i dalje biti crna mrlja na hrvatskom ugledu u Europi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene