Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

VIDEO Evo što Josipović kaže o skorom susretu s Nikolićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović u listopadu odlazi u službeni posjet srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću.

Zašto je baš sada pravo vrijeme za dugo odgađani službeni susret, ekskluzivno je otkrio novinarki Dnevnika Nove TV, Sabini Tandari Knezović, najavljujući posjete i ostalim zemljama regije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija Uhićeni Srbi u Španjolskoj akcija u Španjolskoj VIDEO Pogledajte kako je pao jedan od najtraženijih srpskih mafijaša: "Bili su vezani, a u kući je bilo puno krvi"

Predsjednikova regionalna turneja je isplanirana. Prvo će u Crnu goru pa onda do Makedonije. Putovanje će završiti na Kosovu. Cilj je, kaže, pomoći susjedima kako bi i oni postali dio europske unije. No tu je i gospodarska suradnja ali otvorena pitanja. U ovoj je turi izostavljena Srbija.

>> "Iz njihovih humaka više nikada ne smije klijati sjeme novog zla"

Evo što predsjendik kaže o posjetu Beogradu. 'Vrlo brzo, razgovara se o konkretnom datumu, u Srbiju ću ići nadam se u desetom mjesecu. To je vrlo važan put jer nakon dobre suradnje i razvoja odnosa za vrijeme predsjednika Tadića sad treba nastaviti taj trend predsjednik Nikolić je pokazao dobru volju. I taj susret bi trebao biti poticaj da se svi ti brojni problemi krenu još i brže rješavati', kaže.

Do nedavno Josipović zamjerao Nikoliću na oštroj retorici. No, u posljednje vrijeme Nikolić je, kaže, promijenio priču. S Josipovićem se susreo tri puta. Bio je u Zagrebu na svečanosti prilikom ulaska u Hrvatske u EU. Sutradan je doručkovao na Pantovčaku s ostalim čelnicima iz regije.

'Kao prvo potreba i interes države da sa susjedima imamo dobre odnose a kao drugo i predsjednik Nikolić je u jednoj velikoj mjeri svoju retoriku uskladio sa dobrosusjedskim odnosima', akže predjsednik Josipović.

Hrvatskoj je cilj i da Makedonija dobije datum početka pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Kočnica joj je Grčka i problemi oko imena Makedonija. Hrvatska će pomoći, kaže predsjednik, ali sami moraju provesti reforme.

'Mi se jednako zauzimamo i za Srbiju i za BiH i Makedoniju zauzimat ćemo se i za Kosovo', ističe Josipović. 'Vruće' je i između Srbije i Kosova. Srbija čeka datum početka pregovora. Tempo određuje ispunjavanje Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine.

'Naravno da Srbija i Kosovo moraju naći zajednički jezik i mislim da je put kojim se krenulo dobar', smatra Predsjednik.

U Crnoj gori opet će biti prilika za razgovor o zajedničkom problemu granice. 'Mislim da je vrijeme da s jednim pojačanim naporom to činimo to nam je u interesu i kao državi i kao građanima jer i pojedinci i firme imaju interes u tom procesu', kaže Josipović.

Posjetit će Josipović i Hrvate u Donjoj Lastvi ali i Janjevu. Otići će i do hrvatskih vojnika koji su u misiji KFOR-a na Kosovu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene