Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao odnose

Nikolić: Stvarno ne znam što je problem u odnosima s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom intervjuu Tomislav Nikolić je izjavio kako on nije kriv za tenzije u odnosima s Hrvatskom te da je s predsjednikom Josipovićem već razgovarao za vrijeme boravka u Londonu.

Nikolić je kazao kako je razgovarao i s premijerom Milanovićem u Rio de Janeiru. 'Ne znam stvarno što je problem u odnosima s Hrvatskom i BiH', rekao je. Dodao je i kako je, čim je izabran za predsjednika, dočekan na nož, ne samo u Srbiji, već u cijeloj regiji, piše B92.

'Smatralo se da je, prvo, otišao čovjek s kojim su dobro surađivali, a dolazi čovjek s kojim se navodno ne može surađivati, pa idemo to odmah pokazati'. Požalio se i kako su neke njegove izjave preokrenute i drugačije protumačene kako bi se opravdalo to što se ne viđa s predstavnicima Hrvatske.

'Ako sam ja rekao da priznajem Hrvatsku u njezinim granicama, kako me netko može optužiti da svojatam hrvatski teritorij. Ako sam rekao da prihvaćam Sarajevo kao glavni grad BiH , Daytonski sporazum, kako me netko može optužiti da rušim tu državu', upitao je.

>> Odnosi Hrvatske i Srbije poput igre mačke i miša

Prema njegovim riječima, nakon oslobađajuće haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, reagirao je tako što je usporedio odnos Srbije i Hrvatske prema zločinu.

'Mi Srbi, koji smo najviše bili optuživani i osuđeni, nakon zločina u Srebrenici nismo čekali odluku Haškog suda, nego smo odmah donijeli Deklaraciju Skupštine Srbije o osudi zločina nad Bošnjacima. Srpska je vlast uhitilia Ratka Mladića te ga izručila Hagu. Što je radila Hrvatska za Oluju- čekala oslobađajuću presudu Haškog suda da bi proslavila to što nitko nije osuđen, rekao je Nikolić.

Nikolić je kazao i kako akcija hrvatskih snaga sigurnosti Oluja iz 1995. godine bila zločin tijekom kojeg je protjerano 200.000 ljudi i ubijeno 2.000. 'Ne može predsjednik Hrvatske reći- sad je dokazano da je to bila vojna akcija- i biti ljut na mene što se ne viđamo. Tu nešto nije u redu', rekao je.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Ivica Dačić je kao jedini problem u regionalnoj suradnji njegove zemlje s drugima vidi Hrvatsku. Za njegova i posjeta Tomislava Nikolića Banja Luci, najavio je mogućnost susreta s premijerom Milanovićem, dok je Nikolić je kazao da će u Hrvatsku doći samo ako ga pozove predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 PROVJERE NA GRANICI BiH zabranila uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske! Sve moraju biti uništene Održan sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (Ivo Cagalj/PIXSELL) Srbijanski ministar u Splitu Dačić: "Ne moramo se voljeti, ali moramo ići naprijed"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene