Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problema imaju i ulagači

NIKAKO DA OPROSTE MINISTRU Htio se pohvaliti, a sve su mu pokvarili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozitivno ozračje planova o gradnji 40 hotela dogodine kojima se s konferencije Jutarnjeg lista o perspektivama domaćeg turizma hvalio resorni ministar, pokvarili su hotelijeri koji mu nikako ne mogu oprostiti poreznu reformu. Problema imaju i ulagači, koje muči spora administracija.

Zaradu iz ovogodišnje turističke sezone su zbrojili, i već krenuli s pripremama za nadolazeću. No, hotelijeri još uvijek ministru zamjeraju poreznu reformu. Zbog povećanja PDV-a u ugostiteljstvu, kažu, sezonu dočekuju s lošijim startnim pozicijama, a boje se i novog poreza na nekretnine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Morali smo krenuti u planove s minusom, što nismo u početku planirali, revidirali smo planove, cijene i procese i fokusirani smo na 2017. godinu jer jednostavno se nemamo vremena baviti administriranjem", rekao je Ronald Korotaj, iz Udruge poslovaca u hotelijerstvu.

Ministar turizma Gari Cappelli im odgovara - porezna reforma neće naštetiti turizmu. Ministar optimistično gleda prema novoj turističkoj sezoni i najavljuje investicije vrijedne skoro milijardu eura.

"Četrdesetak novih hotela iduće godine, investicija 800 milijuna, što većih što manjih objekata, bit će i nekih drugih poboljšanja u kvaliteti smještaja", rekao je Cappelli.

Jedna od novih investicija je i ona turske Doguš Grupe. Već su izgradili hotele u Šibeniku i Dubrovniku, a dogodine će uložiti još 100 milijuna eura.

"Jako puno ulažemo u ovu regiju. Mogu vam reći - gdje je država, tu je birokracija, ali u Hrvatskoj nismo nailazili na velike prepreke. Mogu reći da to kod vas nije veliki problem, ako pogledamo zemlje u okruženju", kaže Burak Baykan, iz Dogus grupe.

Ne bi se s Doguš grupom složili u Jadranki. Ta grupacija, koja je vlasnik lanca hotela, već godinama pokušava sagraditi novi aerodrom na Malom Lošinju, a probleme im tvrde stvaraju spora administracija i komplicirani zemljišni odnosi.

"Bože moj, ako ova država neće pomoć nama, koji gradimo aerodrom koji bi po Bogu i po pravdi trebala raditi država ili lokalna samouprava, ako nam neće pomoći u tim detaljima da nam unese svoje zemljište unutra onda ne znam što bi drugo trebao raditi", rekao je Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke.

A ministar će dogodine poraditi i na nekim drugim oblicima turizma. Kao jedan od aduta za produženje sezone, Cappelli vidi zdravstveni turizam, u koji će država posebno ulagati.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene