Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolinda Grabar-Kitarović

'Nijedna zemlja još nije ostvarila spolnu ravnopravnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nijedna zemlja nije još nije postigla potpunu ravnopravnost spolova i potrebno je mijenjati strukturne uzroke te neravnopravnosti, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Nijedna zemlja nije još nije postigla potpunu ravnopravnost spolova i potrebno je mijenjati strukturne uzroke te neravnopravnosti i uklanjati predrasude prema manje zastupljenom ženskom spolu, izjavila je u srijedu u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na raspravi o perspektivi žena u hrvatskoj politici koju je organiziralo francusko veleposlanstvo i Incijativa za održivi rast (GTF).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Grabar-Kitarović osvrnula se u svom govoru na ključne naglaske dva skupa na visokoj razini o pitanju ravnopravnost spolova i položaju žena i djevojčica na kojima je nedavno sudjelovala u New Yorku.

"Temeljni zaključak koji nosim iz New Yorka je da nažalost nijedna zemlja u svijetu još nije postigla potpunu jednakost spolova. Neke zemlje su u pitanjima rodne jednakosti napredovale više od drugih, međutim još uvijek je jako puno posla pred nama", kazala je predsjednica.

Najmoćnije žene hrvatskog biznisa: Evo što su otkrile!

Kako je rekla, ove godine se radi na novoj agendi za održivi razvoj za razdoblje nakon 2015. koja ima tri bitne sastavnice: gospodarstvo, društveni razvoj i okoliš. "Tijekom ove godine moramo učiniti velike napore kako bismo u tu agendu uključili i pitanje rodne jednakosti, pitanje postizanja jednakosti spolova jer... nije pitanje hoćemo li to postići nego kako i kada ćemo to postići."

Međutim, upozorila je da se, nastavi li se trenutačnim tempom, to neće dogoditi tako brzo. "Treba ubrzati napore i početi mijenjati strukturne uzroke nejednakosti spolova i uklanjati predrasude prema manje zastupljenom spolu", naglasila je.

Grabar-Kitarović je rekla da je postignut djelomični napredak diljem svijeta na području obrazovanja i zdravstvenoj zaštiti žena, ali je pritom ukazala na to da u nekim zemljama žene još uvijek nemaju pristup zdravstvenoj skrbi te da treba pomoći zemljama u razvoju kako bi im to omogućile.

Što se tiče gospodarstva, rekla je da je slaba zastupljenost žena problem u svim zemljama, i nerazvijenim i razvijenim. Istraživanja pokazuju da uključivanje žena u gospodarstvo pridonosi ne samo napretku žena već napretku cijele zajednice, kazala je.

Tako MMF procjenjuje u svom godišnjem izvješću da je porast BDP-a u zemljama koje su uspjele doći gotovo do pariteta između muškaraca i žena u gospodarstvu od 15 do 35 posto, kazala je predsjednica.

"Dakle, uključivanje žena u gospodarstvo nije samo napredak za žene osobno i njihove obitelji nego za cijelu zajednicu, društvo i državu. Međutim, u mnogim zemljama, uključujući i u Hrvatskoj, nažalost žene za isti posao još uvijek primaju puno manje novca, puno manje plaće nego što za to primaju muškarci", naglasila je.

Navela je i podatke Svjetske organizacije rada koja procjenjuje da će trebati 75 godina za postizanje pariteta u plaćama žena i muškaraca za isti posao ako će se "napredak" odvijati sadašnjom brzinom.

Na kraju je zaključila da se bez sudjelovanja muškaraca u postizanju rodne ravnopravnosti ne može postići uspjeh te da ih stoga treba educirati.

Na raspravi u Medijateci Francuskog instituta u RH također su sudjelovale veleposlanice Francuske i Austrije, Michele Boccoz i Andrea Ikić-Boehm, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, kao i saborske zastupnice Mirela Holy, Gordana Sobol i Nansi Tireli. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene