Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Direktor Rafinerije pere ruke

'Nije bilo nemara, rafinerija je rizično postrojenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Rafinerije Sisak, Damir Butković, za Dnevnik Nove TV je objasnio daljnji tijek utvrđivanja činjenica u vezi velikog požara te otkrivanja uzroka nesreće.

Kolika će biti šteta ako dođe do najcrnjeg scenarija ako više od mjesec dana rafinrija bude u blokadi?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Županica proziva premijerku Sisčani jedva dišu, a Bačić tvrdi da je zrak svjež Slika nije dostupna Požar stavljen pod nadzor Drama u Sisku se vidjela čak iz Zagreba: 'Požar je ozbiljno upozorenje Vladi'

U ovom trenutku teško mi je govoriti o mogućoj šteti, opožareno područje je sada pod nadzorom vatrogasnih postrojbi, a tek ujutro nakon policijskog očevida mi ćemo pristupiti sanaciji štete i istrazi o uzrocima požara.

Što bi preliminirano, po vašem iskustvu, mogao biti uzrok?

Do požara je došlo u cijevnom kanalu kroz koji prolazi čitav niz cjevovoda naših produkata, tako da možemo eventualno govoriti o propuštanjima na cjevovodima, ali pustimo to povjerenstvu da ispita, nakon što to bude moguće.

Mnogi građani Siska i ekološke udruge kažu da je ovo jedna velika ekološka bomba i da je do svega toga došlo zbog nemara. kako to komentirate?

Ja ne bih sada špekulirao o samim uzrocima. Kao što sam rekao, uzroke ćemo ispitati, a rafinerija svakako jest jedno rizično postrojenje, mi se trudimo to voditi maksimalno sigurno.

A je li bilo nemara?

Ne, svakako da nemara nema jer nafta industrija je pod nadzorom inspekcija i sve se to redovito kontrolira, tako da ne možemo govoriti o nemaru.

Premijerka Kosor, koja je danas bila ovdje, rekla je da je očekivala da će znantno ranije početi druga faza obnove, spominjala je 300 milijuna dolara koji su trebali biti uloženi. Što je s tim, kad kreće obnova ovoga, ali i same rafinerije?

Kao što sam već rekao, dozvolite da vidimo što su uzroci, a onda ćemo govoriti o tome što dalje treba napraviti.

A tih 300 milijuna dolara?

Što se tiče druge faze modernizacije Rafinerije, neki od projekata koji su od ekološkog značaja su već započeli, kao što je sanacija rekompresijske stanice i baklje u starom dijelu Rafinerije.

Mogu li se sada Siščani normalno ponašati normalno ponašati ili strahovati i dalje?

Ne, mislim da nema nikakvog razloga za strah, opožareno područje je pod apsolutnim nadzorom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene