Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar stavljen pod nadzor

Drama u Sisku se vidjela čak iz Zagreba: 'Požar je ozbiljno upozorenje Vladi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki stup dima od požara nadvio se nad pogonima INA-ine rafinerije, a bio je vidljiv iz cijelog Siska pa čak i Zagreba. Šest osoba primilo je liječničku pomoć.

Kako nam je rekao glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, na terenu su zbog požara i detonacija bile sve vatrogasne postrojbe sisačko-moslavačke županije, a poslana je i pomoć iz Zagreba sa vozilima za specijalne namjene, odnosno akcije koje uključuju i borbu protiv opasnosti od kemikalija. U pripremi su bila i tri air-traktora iz Zadra te dva helikoptera iz Zagreba, no ubrzo se odustalo od angažmana zračnih snaga.

Pročitajte i ovo Bengt Oldsberg, operativni direktor INE, Rafinerije i marketing (Foto: Dnevnik.hr) Bengt Oldsberg za Novu TV Iz uprave INA-e otkrili što čeka radnike sisačke rafinerije i kakvi su planovi za budućnost Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Traže sastanak s premijerom Radnici sisačke rafinerije spremni na radikalnije akcije, mogući i masovni prosvjedi

'Požar u rafineriji je pod kontrolom zemaljskih gasitelja pa smo povukli zračne snage iz akcije gašenja', objasnio je glavni zapovjednik JVP Sisak Mijo Brlečić napominjući kako se stanje nakon otprilike dva sata poboljšalo, no da je mjestimice još gorjelo na manjim mjestima. Brlečić je već tada najavio da do evakuacije neće niti doći. Kada su vatrogasci stavili požar pod nadzor vatra je gorjela još u kanalima, ali nije bilo širenja požara. Požar je ugašen nešto prije 14 sati.

'Ovo što se događalo ovdje je poprimilo eskalaciju požara i moglo je ugroziti objekte rezervoara, pogon i povećati opasnost za rafineriju i cijeli Sisak', kazao je Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

'Ovo je upozorenje Vladi'

'Ono što je bitno je da se uspjelo zaustaviti katastrofu, da ne dođe do većih razmjera i da nema ekološke katastrofe', kazala je Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica. 'Mislim da je ovo i vrlo ozbiljno upozorenje vladi i premijerki da se moraju više brinuti o trgovačkim društvima u svom vlasništvu te da, zapravo, u ovoj državi ništa ne funkcionira', ocijenila je županica Marina Lovrić-Merzel, ističući kako je najvažnije da nitko nije poginuo.

Šest vatrogasaca zatražilo je liječničku pomoć, od čega su petorica zadobila lakše tjelesne ozljede. Dima su se nagutala dvojica gasitelja zbog čega su hospitalizirani. Jedan od njih je zadržan zbog opeklina 1. i 2. stupnja u području glave, ruke i noge, a drugi je nakon primanja kisika, kao i ostala četvorica, otpušten iz bolnice. Ozljede zadržanog vatrogasca nisu opasne po život. Ministarstvo zaštite okoliša izvijestilo je da postaje za mjerenje kakvoće zraka nisu zabilježile prekoračenje vrijednosti onečišćujućih tvari.

Milan Marić koji živi u blizini rafinerije rekao je da se nakon što je požar zaustavljen vidjela smeđa magla. Požar u sisačkoj rafineriji izbio je oko 10:30 sati. Veliki stup dima nadvio se nad pogonima INA-ine rafinerije, a bio je vidljiv iz cijelog Siska.

Evakuacija obližnjih stanovnika

'Čuo sam susjede kako govore da se dimi iz rafinerije. Izašao sam van i vidio dim visok 200-300 metara, bio je toliko visok da je zaklonio sunce, izgledalo je kao da će kiša', rekao je za Dnevnik.hr Milan Marić, koji stanuje u blizini rafinerije. 'Eksplozija se čula sedam, osam puta i svaki puta se vidio plamen', dodao je Marić i rekao kako se dim nakon manje od dva sata počeo razrjeđivati.

Zapalila se nafta u cijevima

Kako doznajemo, zapalila se nafta u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja. Iz INA-e poručuju kako je riječ o cijevima kroz koje prolaze njihovi produkti od čijih izgaranja ne bi trebalo biti posljedica na zdravlje građana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene