Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borut Pahor

'Nije bilo dogovora o predaji graničnog spora Međunarodnom sudu pravde'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija se nikad nije obvezala da će granični prijepor s Hrvatskom biti predan Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu, izjavio je danas slovenski premijer Borut Pahor, prenosi agencija STA.

Pahor je rekao da izjava bivšega slovenskog premijera Janeza Janše nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom na Bledu potkraj kolovoza 2007. da je postignut neslužben i načelan dogovor da se granično pitanje preda ICJ-u nije bila čvrsta obveza, nego neformalan dogovor o takvoj mogućnosti, ako se međudržavno povjerenstvo o arbitraži - koje je osnovano nakon premijerskog susreta na Bledu - dogovori o pravnom okviru za predaju spora međunarodnom sudskom tijelu.Spomenuto povjerenstvo nije se uspjelo dogovoriti o svim pojedinostima takva pravnog okvira, objasnio je Pahor.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Iscurilo na WikiLeaks 'Rješenje graničnog spora Hrvatske i Slovenije američki je interes'

>> Pahor: 'Nema prekida blokade dok se ne promijene okolnosti'

Kako napominje STA, Pahor je danas i stranim novinarima, s kojima je razgovarao u Ljubljani, naglasio da se spor, koji je uzrok blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, može riješiti na temelju prijedloga Europske komisije o posredovanju 'vijeća mudraca' ili slovensko-hrvatskim bilateralnim dogovorom.Potonje se mogućnosti, pojasnio je, Slovenija nikad nije odrekla i bilateralno rješenje za granični prijepor je moguće 'ako se s tim složi Zagreb'.

Pahor i dalje tvrdi da Slovenija neće deblokirati hrvatske pristupne pregovore na pristupnoj konferenciji koju je češko predsjedništvo EU-a sazvalo za kraj idućeg mjeseca "ako se u međuvremenu ne promijene okolnosti" koje su izazvale blokadu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene