Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Požegi

Zbraja se šteta nakon velikog nevremena: "Čim se smrkne ovdje u našoj kotlini, bojimo se jer se sve gore s brda slijeva ovamo"

Aktualno Galerija Poplava u Požegi - 1 Poplava u Požegi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Požegi - 2 Poplava u Požegi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Požegi - 1 Poplava u Požegi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Požegi - 2 Poplava u Požegi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poplava u Požegi - 3 Galerija 1/6 >>
Mještani Požege počeli su strahovati od kiše jer nakon jučerašnjeg nevremena opet su morali ispumpavati podrume. Prestali su brojati poplave jer ih je u posljednjih nekoliko godina bilo previše. Traže se razlozi i krivci jer, govore, do prije nekoliko godina nikada nisu imali prijetnje od poplava. Kao jedan od glavnih razloga za poplave ističu Hrvatske šume.

Kratko, ali jako nevrijeme. Obilna kiša, led i požeške su ulice ponovno, po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina poplavljene. No, nisu stradali samo podrumi kuća, već i plastenici s povrćem. Luka je nekako uspio spasiti strojeve, ali u plasteniku danas zbraja štetu.

"I rajčica i sve ostalo, i krumpir, možda najskloniji bolestima, poslije poplava i ovakvog sunca. Tek za par dana ćemo vidjeti što će se desiti", rekao je Luka Japarić, poljoprivrednik i dodao da strahuje od bolesti jer se sada mora ići u tretiranje.

U poglavarstvu je formirana radna skupina koja traži rješenje problema. Mještani Požege pak od njih traže odgovore i krivce jer govore - do prije desetak godina nisu imali poplave.

Pročitajte i ovo Poplava u Mikulićima, ilustracija - 2 Jedva se obranili Nevrijeme Zagrebu donijelo i poplave: "Voda je došla skoro do prozora, neki su ljudi prepušteni sami sebi"

"Što ne održavate onaj kanal koji prolazi ispod Ratarničkog polja i koji nas je branio do sada? Dvadeset i više godina taj kanal nije očišćen", nezadovoljno poručuju građani.

"Sad je vrijeme godišnjih odmora, možemo li uopće napustiti svoje kuće", izjavila je Branka Japarić Tesari.

Voda im je došla do grla. Još od prošlogodišnje velike poplave sumnjaju da je loša vodna infrastruktura jedan od razloga. Drugi razlog su ponudili u Hrvatskim vodama, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Tin Kovačić.

"Prije svega zbog obilnih oborina koje padaju u jako kratko vrijeme. Evo, jučer je palo 65 litara od negdje 18 pa do 21 sat. I prije su padale kiše, ali ne takvog intenziteta", objasnio je Miroslav Taborski iz Hrvatskih voda.

Treći ponuđeni razlog je svojevrsni sukob između Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, koje sijeku šume požeške gore.

"Na mjestu gdje postoji stara šuma, ta kiša koja je prošlih godina izazvala velike poplave, nije odnijela list ispod stabla. Na onom dijelu gdje je šuma posječena imate jaruge do pasa. Pola metra do metar dubine", rekao je Taborski.

Gdje nema šume, voda se jače slijeva prema gradu. Tamo su im pak ruke vezane jer znaju da bez pomoći države ne mogu.

Pročitajte i ovo Karlovac pod vodom Šteta 12,5 milijuna eura Karlovačka županija proglasila prirodnu nepogodu na području pogođenom poplavom: Poznati rokovi za prijavu štete

"Za obuhvatno rješenje da takvih problema više uopće ne bude, za to nismo našli čarobni štapić", napomenuo je Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

No nerazumijevanju između hrvatskih institucija tu nije kraj.

"Postoje željeznički kanali. Te kanale bi trebalo izmuljiti i pročistiti, međutim ne smijemo bez suglasnosti Hrvatskih željeznica. Oni nam te suglasnosti nisu dali. Potrebna je koordinacija više institucija", istaknuo je Taborski.

Stoga mještani Požege gledaju u nebo.

"Normalno da čim se smrkne ovamo u našoj kotlini da se bojimo jer sve gore s brda se slijeva ovamo", zaključio je Japarić.

S neba ovog puta ne dolazi spas, već novi problemi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene