Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje bivšeg slovenskog ministra

Nevjerojatno: Slovenija nije izručila Paravinju jer Srbija krši ljudska prava?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Dragana Paravinje došao je na svoj red i u Sloveniji, gdje je osumnjičen za nestanak 17-godišnje djevojke.

Tamo je postupak oko zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem prešao krajnji rok i Paravinja se na račun toga izvukao. On je 2007. godine tražio i azil u Sloveniji, no molba mu je bila odbijena. 31. siječnja 2008. pobjegao je u Njemačku. Sadašnji slovenski ministar pravosuđa za propuste optužuje bivšeg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalio se i na povlačenje Paravinja povukao žalbu na presudu za ubojstvo Antonije Bilić Slika nije dostupna Maksimalna kazna Bahato primio presudu za slučaj koji je Hrvatsku dignuo na noge

'Molba za azil (Paravinje) nije bila prihvaćena i ministarstvo pravosuđa primilo je obavijest MUP-a da je postupak punomoćno završen i od tad na dalje su bili ispunjeni uvjeti za odluku o izručenju', rekao je Aleš Zalar za Pop TV. 'Problem te odluke je u tome što se trebalo čekati na odluku Ustavnog suda, za što nema nikakve zakonske osnove', dodao je Zalar.

Rekao je kako se i tada neuobičajeno dugo čekalo na odgovor. 'Taj dan je šef kabineta ministra ponovno odgovorio, citiram, 'ministar pravosuđa obećao je da za vrijeme trajanja postupka neće poduzeti ništa'', rekao je Zalar. 'Kome je to obećao, ne znam', napomenuo je.

Bivši pravni zastupnik Dragana Paravinje u Sloveniji, Matevž Krivic, objašnjava kako je od bivšeg ministra tražio samo da mu omogući zakonit postupak. 'Samo to min je i omogućio. Zalarove optužbe na račun Šturma kategorički odbacujem kao nestručne i nedopustivo formalističke', rekao je Krivic.

I bivši slovenski ministar dao je svoju verziju tadašnjih događaja i objašnjenje oko zahtjeva za izručenjem. 'Postupak izručenja u bivšem mandatu nije bio izvršen zbog tadašnje percepcije da Srbija krši ljudska prava te da su njezini pravni postupci prijeporni', pojasnio je Lovro Šturm.

Podsjetimo, jutros je zahtjev za izručenjem Dragana Parvinje BiH poslala Hrvatska, a Srbija će to učiniti u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene