Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trošenje državnog novca

Jurica osuđen na godinu i pol dana zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neven Jurica proglašen je krivim za zloporabu ovlasti te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju jedne i pol godine.

Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašen krivim. Jurica je kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom u trajanju jedne i pol godine, sud je ocijenio kako je Jurica bio suveren. 'Ne može se samo tako podići i potrošiti novac i to ničim opravdati te očekivati da će sve proći samo od sebe', rekao je predsjednik Sudskog vijeća Ivan Turudić i dodao kako nitko Jurici ne osporava da je vodio zahtjevan i osjetljiv posao. 'To ipak ne podrazumijeva da može netransparentno postupati državnim novcem', rekao je Turudić. Sud je zaključio da se Jurica namjerno koristio službenim karticama u privatne svrhe te da troškovi nisu imali opravdanje. Zaključeno je da je veleposlanik Jurica iskoristio svoj položaj i ovlasti te mu je stoga izrečena zabrana obavljanja dužnosti u trajanju pet godina.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Kobno mjesto - Washington Crnogorski veleposlanik dužan 'kao Grčka'

>> Jurica: Restorani su bili moja pozornica

Sud je odbio skrivene Juričine namjere koji je postupak protiv sebe pokušao objasniti kao politički motiviran proces. neven Jurica je nakon presude rekao da se nije imao namjeru bogatiti te da će obraniti svoju čast.

Bivšeg veleposlanika Juricu, koji je u srpnju prošle godine osobno zatražio razrješenje, USKOK je optužio za zloporabu položaja i ovlasti, a u medijima se nagađalo da je novac, između ostalog, trošio i na kocku. Neven Jurica je optužen da je potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene