Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alkari osnovnoškolci

Moderni alkari ne jašu na konjima, oni upravljaju robotima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trku na prstenac u Barbanu su otvorili najmlađi. Ono što je Alka Cetinskoj krajini, to je Trka na prstenac Istri. Pravila su ista kao i za odrasle, međutim, uz jedan izuzetak. Umjesto kopljem na konju, bodove su skupljali robotima koje su sami izradili.

Nije lako pogoditi u sridu. Posebno kada se kao oni natječete robotima. Roboti alkari moraju za 12 sekundi proći stazu i pogoditi prstenac. Roboti imaju senzore te po dva motora. Na njima je i bežična kamera. Robotom se upravlja pomoću bluetootha preko programa na računalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika svečanost Alka na svakom koraku: Gotovina i Markač posebni gosti u Sinju Slika nije dostupna Viteška igra Znate li koliko je stara tradicija sinjske alke?

'Moramo upravljat robotima i pogodit sridu, jednu po crti sa senzorima i jednu bez gledanja, odnosno, s kamerom', objašnjava jedan od sudionika. 'S kamerom je teško jer kamera izobliči stvarnost, ali bez kamere nije jako teško. Vidi se prava dubina i sve', komentira sudionik .

Iako je lijepo skupljati bodove i biti proglašen pobjednikom, ovim je osnovnoškolcima, kažu, važno sudjelovati. Međutim, postoji nekoliko stvari koje je dobro znati. 'Poanta je dobro staviti kameru jer ako se krivo stavi ne vidi se i prijatelji pomognu, a i sreća zna pomoći ponekad', kaže natjecatelj.

>> VIDEO Otišao u svemir, brat blizanac zbog usporedbe ostao na Zemlji!

Mališani iz osnovnih škola su samo uvertira u veliku svečanost. Ovo je moderna inačica tradicionalne utrke. 'Ovo je njima malo, oni bi stalno htjeli više i više. U razvoju djeca traže puno više i od nas mentora. A između sebe su stalno u nekom natjecanju...', objašnjava mentor osnovnoškolaca, Nijaz Alagić.

...Koje će ih, tko zna, jednog dana možda odvesti pred pravu, kopljem i konjem, obogaćenu trku na prstenac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene