Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za mnogima se još traga

Pronađena trojica nestalih dječaka koji su na noge dignuli cijelu Hrvatsku: Jedan je opet nestao

Aktualno Galerija Nestala djeca - 1 Nestala djeca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestala djeca - 2 Nestala djeca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestala djeca - 3 Nestala djeca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nestala djeca - 4 Galerija 1/4 >>
Tri nestala dječaka pronađena su živa i zdrava nakon potrage. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba našla su se tri dječaka, nestala u razmaku od nekoliko dana. Aktiviran je sustav za potragu, tražila se pomoć, no potraga je ipak imala sretan kraj. Pronađeni su živi i zdravi.

Policija je raspisala potragu te se ispostavilo da su neki od njih odlučili produžiti zimske praznike i ne vratiti se u dom. Potraga je obustavljena. Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke.

Pročitajte i ovo Filharmonija; ilustracija - 2 Odbor za ćudoređe Novogodišnji nastup Leta 3 nekima je teško pao: "Njima očito treba nekakva pomoć, svima su već dojadili"

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi", kazao je Božo Vrkljan, ravnatelj Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave.

Međutim, jedan od trojice pronađenih dječaka opet je nestao.

Djeca imaju razne razloge za bijeg

Iznimno rijetko događa se nestanak djece, najčešće je to bijeg od kuće ili doma.

"Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu, dijete se pronađe i ponovno se udalji iz ustanove u kojoj je smješteno", kazala je Anita Matijević iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju.

Kad se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao te prati kretanja uređaja koje dijete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija.

Pročitajte i ovo Žrtva s Jakuševca - 3 Za Dnevnik Nove TV Potresna ispovijest radnika stradalog na Jakuševcu: "Kad sam vidio da kolega nema ruku, onesvijestio sam se. Dolje više neću moći nikada"

Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu.

"Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internetski izazovi u kojima djeca dovode sebe u opasnost", objašnjava Vrkljan.

Kada pobjegnu, čine kaznena djela

Više od tisuću djece godišnje pobjegne iz sustava, no brojni se vrate nakon nekoliko dana. Prošle godine 22-oje djece počinilo je kazneno djelo dok su bila u bijegu.

"Najviše je djece, njih 1200, pobjeglo iz sustava, dok je 337 djece pobjeglo iz obiteljskog doma. Trenutačno se u Republici Hrvatskoj traga za 39-ero djece", kazao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

Ne udaljavaju se iz svojih domova ili ustanova samo djeca. Jedan od njih je i mladić koji je posljednji put viđen jučer u Zagrebu.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih nalaze se 2852 osobe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene