Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravilno namještanje autosjedalice

Ovako svom djetetu možete spasiti život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li da je onaj tko pravilno namjesti autosjedalicu spasio svoje dijete od 70 posto pogibeljnih sudara, a od ozljede ga sačuvao u 90 posto slučajeva?

Zato Udruga RODA redovito podučava roditelje kako osigurati djecu. Važno je, naglašavaju iz Udruge, da nema praznog prostora između prednjeg dijela sjedalice i djeteta jer je to ono što ga drži. 'Ako se dijete vozi u jakni prilikom sudara može ispasti van jer previše lufta ostaje između djeteta i pojasa', rekla je Mandica Petričević iz Udruge RODA.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje"

>> Djeca stradaju u nesrećama zbog neispravno korištenih autosjedalica

Dijete također može biti izvrsno pričvrščeno za nepričvršćenu sjedalicu. 'Provjeravamo sjedalicu je li dobro pričvršćena tako da je primimo za postolje i pokušamo je pomaknuti, znači ona se ne miče ni malo', dodala je Petričević. Ines Ostrehon iz iste Udruge savjetuje da je najbolje mjesto za sjedalicu u sredini, iako je u principu svejedno gdje ćete je staviti.

'Kod djece su neproporcionalno glave velike u odnosu na ostatak tijela i onda vam glava želi nastaviti zbog inercije gibanja i tada dolazi do ozljeda glave i vratne kralježnice', rekao je Zlatko Bayer iz Udruge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene