Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici mu se bore za život

Nastradali dječak iz Slavonskog Broda u induciranoj komi, željezničari upozoravaju: "Samo zamislite što se događa..."

Aktualno Galerija Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Dina Ćevid, reporterka Nove TV Dina Ćevid, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Posljedice strujnog udara Posljedice strujnog udara Foto: DNEVNIK.hr Posljedice strujnog udara Posljedice strujnog udara Foto: DNEVNIK.hr +0 Dina Ćevid i Zoran Maršić Galerija 1/5 >>
Teška nesreća dogodila se na tračnicama kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu. Od strujnog udara stradao je maloljetnik koji je zadobio teške ozljede i opekline. Nesreća se dogodila dok se penjao po vagonima.

U subotu navečer su dva mladića neovlašetno prelazila željezničku prugu. Jedan od njih pri tom se popeo na vagon vlaka nakon čega je došlo do strujnog udara kontaktne mreže.

S teškim ozljedama prevezen je u opću bolnicu u Slavonskom Brodu. Odmah je pristupljeno svim dijelovima intenzivnog liječenja i obrade te je učinjena primarna terapija.

Zbog težine ozljeda prebačen je u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Tamo je obavljena operacija kojom se provodi obrada opeklina koje su više od 50 posto ukupne površine tijela.

"Utvrđen je ekstenzitet opeklina. Ovakve ozljede su po život ugrožavajuće. On se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, dakle u stanju inducirane kome , stabilnih vitalnih funkcija, ali naravno obzirom na intenzitet i vrstu traume - vitalno je ugrožen. Slijedi dugotrajno liječenje", rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zabilježeno više takvih nesreća

Ovo nije jedina ovakva nesreća. Prošle godine poginula su dva studenta u Zagrebu, ali i dječak koji je na vagonu htio napraviti selfie. Na željezničkom kolodvoru u Sisku bila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Takve nesreće nemoguće je spriječiti, ali ključna riječ je ovdje prevencija - spominju je i policija, i vatrogasci i HŽ Infrastruktura. Već niz godina obilaze škole, provode akcije i upozoravaju učenike na posljedice strujnoga udara.

U zadnjih pet godina bilo je 15 takvih skučajeva. Šest osoba je poginulo, 10 ih je teško ozlijeđeno, a među njima je bilo devet maloljetnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije ni potrebno dotaknuti žice Nakon stradanja dječaka u Slavonskom Brodu, HŽ upozorava: Napon na pruzi 113 puta jači od struje u kućanstvu

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić kazao je što se dogodi kod penjanja na krov vagona i kako uopće nastaje strujni udar. Maršić navodi kako je neznanje razlog zbog kojeg se događaju ovakve nesreće.

"U vodovima je struja od 25.000 Volti, stotinu puta jača od one koju koristimo u kućanstvu. Možete samo zamisliti što se događa ako se približite", rekao je.

Zona opasnosti oko vodova

"Sama zona opasnosti oko tog voda je dva metra. Ako uzmete u obzir da se mladić koji je unesrećen penjao na vagon, došao je u zonu od metar, metar i pol i nije bilo spasa nego da se dogodi to što se dogodi", dodao je Maršić.

"Ove žice se nalaze na 5,5 do 6 metara visine, ovisno o poziciji na samoj pruzi. Postoje vizualni znakovi, ali prevencija je jedini način da se spriječe ovakve nezgode", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prebačen u Zagreb Liječnici se bore za život dječaka koji se penjao po vagonima: ''Ima opekline na više od pola tijela''

"Mi možemo s naše strane pokušati i ljudima koji rade u vrtićima omogućiti da posjete kolodvore, kolege će dati sve od sebe da upozore djecu kako je to opasnost, a i sami roditelji i cjelokupna javnost - moramo si dati više truda kako se ne bi događale ovakve nesreće", upozorio je Maršić.

Pruge nisu mjesto za igranje, nisu mjesto za skraćivanje puta. Upozorenja su s razlogom na željeznicama te dječja radoznalost i razigranost, kolikogod se činila bezazlena, može biti smrtonosna ili ostaviti teške tjelesne ozljede.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene