Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne i za 'brbljave' popisivače

Odbijete li popisivaču otvoriti vrata - 800 kuna kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skori popis stanovništva već je nekoliko puta izazvao buru u javnosti, prijavama za popisivače, kontroverznim novouvedenim pitanjima, poput onoga živite li u istospolnoj zajednici, tiskanjem obrazaca za popise.

Kako bi se barem na kratko 'maknuli' s popisa nezaposlenih mnogi svoju priliku vide u prijavljivanju za posao popisivača i kontrolora u Popisu stanovništva, kućanstva i stanova. Državni zavod za statistiku, koji Popis vrijedan 174 milijuna i 900 tisuća kuna i provodi, sredinom veljače će početi prikupljati prijave za 13 tisuća popisivača.

Pročitajte i ovo Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati Slika nije dostupna Potrebna strategija Sve je manje djece u Hrvatskoj, je li zakazala populacijska politika?

No dobro plaćen posao popisivača mogao bi biti loš za one koji vole puno pričati. 'Prema Zakonu popisivači za odavanje povjerljivih informacija koje su saznali tijekom popisivanja ili unošenje krivih mogu biti kažnjeni i do 20 tisuća kuna. Istovremeno građani za neotvaranje vrata ili odbijanje sudjelovanja plaćaju kaznu od 300 do 800 kuna. Sve je to zakonski regulirano', rekao je Vladimir Pongrac, voditelj Područne jedinice za Međimursku županiju Državnog zavoda za statistiku.

Jedan popisni krug - 80 kućanstava

Dodao je kako će popisivač u prosjeku obići oko 80 kućanstava. A je li svoj posao korektno odradio, nakon završetka popisivanja, nasumično će provjeriti kontrolori. Na sedam popisivača dolazi jedan kontrolor, a ove se godine prvi put koriste i digitalni podaci Državne geodetske uprave.

'Svaka druga osoba u našoj evidenciji nezaposlenih je zainteresirana za taj posao', rečeno je u čakovečkom Zavodu za zapošljavanje. No Zavod za zapošljavanje zapravo ne radi prijave. 'Naše priopćenje je izazvalo pomutnju. Zavod za zapošljavanje će samo objaviti obavijest o prijavi, a same prijave će se za nekih mjesec dana obavljati centralizirano u prostorijama Županije ili decentralizirano po Općinama', pojasnio je Pongrac.

Prednost nezaposlenima

Prednost će imati nezaposlene osobe, jer će se popisivanje obavljati svaki dan, uključujući i vikende i to od 1. do 28. travnja. 'Prijavila bih se, ali od veljače krećem na posao. Informirala sam se i o uvjetima', rekla je Sanja iz Ivanovca. 'Ne bih se prijavio, jer za to ipak trebaš imati neke sposobnosti, znati nešto više o tome, da ne kažem biti pametniji. Ja sam keramičar i za to trebam imati određena znanja, pa tako sigurno treba i za popisivača', rekao je nezaposleni Darko Marčec.

>> Barem kratkoročni posao: Kako biti popisivač?

>> Pitanje s popisa stanovništva: Živite li u homoseksualnoj zajednici?

No unatoč uvjerenju nekih građana, ne treba biti upoznat s metodologijom i organizacijom Popisa, jer će se tijekom ožujka za popisivače organizirati obuka, nakon koje će se polagati završni, selekcijski test. Jedini uvjeti za prijavu su završena srednja škola i lijep rukopis.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene