Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije točno 40 godina

Jedna od dviju epidemija modernog doba: Deseci tisuća parova dijele ovakvu priču

Aktualno Galerija Roditelji s djetetom Roditelji s djetetom Foto: DNEVNIK.hr Medicinski potpomognuta oplodnja - 2 Medicinski potpomognuta oplodnja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Medicinski potpomognuta oplodnja - 1 Medicinski potpomognuta oplodnja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Beba Beba Foto: DNEVNIK.hr +0 Medicinski potpomognuta oplodnja - 3 Galerija 1/5 >>
Neplodnost je sve veći problem parova u Hrvatskoj - istaknuli su stručnjaci na Kongresu o ginekološkoj endokrinologiji i humanoj reprodukciji. U našoj se zemlji već 40 godina provode različiti postupci medicinski pomognute oplodnje i zahvaljujući njima rođeno je više od 40.000 djece.

Na najslađi zagrljaj jedna riječka obitelj čekala je nekoliko godina. Na putu do njega pomogao im je proces medicinski potpomognute oplodnje.

"Stresno jer je proces bio usred pandemije i trajao godinu i pol, ali sve u svemu jako smo zadovoljni rezultatom. Išli bismo ponovno da moramo, mislim da to puno govori", rekla je Kristina iz Rijeke.

Deseci tisuća parova dijele takvu priču - neplodnost je problem koji nije zaobišao ni Hrvatsku. Procjenjuje se da svaki šesti par ima problema s neplodnošću

"Prvenstveni razlog tome je odgađanje rađanja kod žena. Oduvijek je poznato da postoji biološki sat, da se nakon 35. godine izrazito spominje fertilna sposobnost žene. Mi živimo u doba dviju pandemija, i debljine i neplodnosti, često se čovjek pita je li taj porast neplodnosti rezultat prve pandemije", rekla je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar - 5 Gost Dnevnika Nove TV "Ovo neće biti dugoročne mjere": Filipović o zamrzavanju cijena i hoće li biti nestašica. Upitan zašto još uvijek nije smijenjen šef HEP-a

U Hrvatskoj djeca rođena medicinski potpomognutom oplodnjom čine pet posto od ukupno rođene djece. Slikovito rečeno, nema razreda u kojem barem jedno dijete nije rođeno uz pomoć medicine.

"Bitno su se stvari promijenile nabolje, sami postupci lako su dostupni svim našim pacijentima, puno se ustanova time bavi, ljudi su educirani i tehnologija se bitno promijenila. U usporedbi s ostatkom EU-a, rekao bih da je Hrvatska u gornjem prosjeku, i po broju ciklusa, i po uspješnosti, i po svim metodama, sve koje su dostupne ondje, dostupne su i kod nas", komentirao je Dejan Ljiljak, predsjednik Hrvatskog društva kliničkih embriologa

Prije točno 40 godina liječnici iz zagrebačke Petrove bolnice napravili su do tada nešto nezamislivo. Profesor Velimir Šimunić prisjetio se prve hrvatske trudnoće ostvarene izvantjelesnom metodom.

"Mi smo imali nevjerojatnu sreću jer smo u drugom postupku ostvarili trudnoću u veljači 1983. godine. Inače su centri radili i po stotinu postupaka da bi došli do svoje prve trudnoće", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Emil Tedeschi novi paket mjera Emil Tedeschi: "Neki proizvod će možda ići 10 posto niže, ali će zato pet drugih proizvoda ići tri ili pet posto gore"

Medicina je itekako napredovala - tada je uspješnost bila do pet posto, a danas se penje i do 60 posto.

"Starenjem već od 32 godine pada plodnost žene. Treba istaknuti da je danas češća neplodnost muškaraca koji ciklički proizvode spermatozoide i osjetljivija je spermatogeneza", objasnio je profesor.

U zemlji u kojoj pada natalitet udruge i roditelji traže povećanje broja postupaka medicinski potpomognute oplodnje na teret HZZO-a kako bi još više roditelja dobilo takvu priliku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene