Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 6884 biračkih mjesta

Neobična biračka mjesta: Glasat će se u privatnim garažama, kafićima, zatvorima…

Aktualno Galerija Izbori - 1 Izbori - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izbori - 2 Izbori - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbori - 4 Izbori - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbori - 5 Galerija 1/4 >>
Većina građana izaći će na izbore u mjesnim školama, vrtićima ili zajednicama, no novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Golja istražila je neka od neobičnijih biračkih mjesta.

Parlamentarni izbori održat će se za manje od tjedan dana. Većina građana na izbore će izaći u školskim zgradama, dječjim vrtićima ili mjesnim zajednicama, međutim postoje iznimke.

Privatna garaža u Petrovskom, caffe bar u Maču, dvorac u Donjem Miholjcu, kontejner u Visovima, termolakirnica u Mariji Bistrici ili veterinarska stanica u Virovitici. Sve će to za nekoliko dana postati – biračka mjesta. Mnogima neobično, ali u dijelovima zemlje, birači su naviknuli - korištenje ovih mjesta s godinama je postalo uobičajeno.

  Pročitajte i ovo Andrej Plenković Moguća smjena vlasti Poznata novinska agencija objavila analizu parlamentarnih izbora: "Plenkovićev HDZ gubi većinu"

Izbori - 4 Izbori - 1 Foto: DNEVNIK.hr

No, biračka mjesta su nekima i dalje nedostupna. Primjerice brojnim hrvatskim pomorcima u svijetu zakonom je omogućeno pravo glasa, ali oni najčešće nemaju pristup biračkom mjestu.

Iz sindikata pomoraca Hrvatske smatraju da bi tehnološki napredak uvelike pomogao ovom dijelu građana.

Izbori - 4 Izbori - 4 Foto: DNEVNIK.hr

„U realnosti ne mogu iskoristiti to svoje pravo. Znači, oko 8-9- tisuća ljudi koji se trenutno nalaze na brodovima diljem svijeta ne mogu ostvariti svoje pravo glasa. Tehnološkim napretkom bi svakako trebalo omogućiti tim ljudima da konzumiraju svoje građansko pravo,“ rekao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

  Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Predizborne aktivnosti Plenković u Dubrovniku: "Građani imaju izbor između odgovorne Vlade i izmišljenih kvazi-kriza"

Na izbore neće moći ni Hrvati u Finskoj, Japanu, Ukrajini i Izraelu.

Međutim, ukoliko se na dan izbora zateknete u bolnici, moguće je da vam se osigura dolazak biračkog odbora. No, interes je malen pa tako primjerice bolnica Sveti Duh do danas nije zaprimila niti jedan zahtjev od svojih pacijenata.

Pravo glasa imaju i zatvorenici zato što na dan izbora, svi zatvori u Hrvatskoj postaju – biračka mjesta. Svi zatvorenici s pravom glasa mogu izaći na izbore od 7 sati ujutro.

Pročitajte i ovo Poruka za AP na zagrebačkom podvožnjaku - 2 Tko je autor? Zanimljiva poruka Andreju Plenkoviću osvanula u Zagrebu, reagirao i Grbin

To su samo neka od 6 884 biračka mjesta diljem Hrvatske i svijeta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene