Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna dražba

Tvornica za 73,4 mil. kuna: Nitko ne želi kupiti Kamensko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekretnine bivše tvornice Kamensko prvotno su procijenjene na 127 pa 93 te na posljednjoj dražbi 73,4 milijuna kuna.

Kamensko u stečaju nije prodano jer se na sudskoj dražbi nije pojavio nitko zainteresiran i nije položena jamčevina, a iduća dražba trebala bi se održati najvjerojatnije u veljači, odlučeno je na zagrebačkom Trgovačkom sudu gdje su se u četvrtak trebale prodati nekretnine i zemljište tekstilne tvrtke procijenjene na 73,4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Slika nije dostupna Zbog neisplaćenih plaća Bivše radnice Kamenskog pripremaju tužbe protiv države

Nekretnine bivše tvornice Kamensko bile su procijenjene više puta, a iako su prve procjene sudskih vještaka tvrdile da dvorište i zgrade u zagrebačkoj Reljkovićevoj ulici vrijede 127 milijuna kuna, vrijednost im je naknadno umanjena na 93 milijuna kuna. Prije prodaje napravljena je posljednja procjena na 73,4 milijuna kuna. Toliko je i iznosila cijena izvješena na prvoj dražbi, dok je jamčevina od deset posto iznosila 7,34 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj Zdravko Mitak pojavio se na dražbi, no nije želio komentirati cijenu nekretnina Kamenskog navodeći da je ona navedena u 'zaključku o prodaji' bila u skladu sa zakonom.

Kujundžić: Da sam bio predsjednik, slučaj Kamensko ne bi se dogodio

Isto tako, nije htio komentirati ni brisanje svih dosadašnjih zabilježbi na nekretnine Kamenskog temeljem rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu među kojima je ostala zabilježba tvrtke Gravis-Atrium, a brisane su bile i zabilježbe Galina Upravljanja, Bilić-Erića, Lokacije d.o.o i tvrtke Vilinske poljane koja je, kako se ispostavilo tijekom istrage Državnog odvjetništva u 'aferi Kobilje mlijeko', bila ključna u propasti i zatvaranju pogona tekstilne industrije. Upravo preko Vilinskih poljana, ali i tvrtke Dalta u kojoj su čelni ljudi bili Lidija Cebović i Antun Crlenjak, ujedno i direktor Kamenskog, obavljena su sporna preuzimanja i promjena vlasništva nad tvrtkom Kamensko.

Ulogu u tome je, prema tvrdnjama medija, imala tvrtka Dalta, koja je vrijedila samo 120.000 kuna, da bi joj vrijednost bila povećana projektom nasada jabuka vrijednim čak 24,1 milijuna kuna. Potom je tvrtku uvećane vrijednosti 2008. otkupilo 13 poduzeća pa Vilinske poljane za 29,7 milijuna kuna, a zaključno donedavni suvlasnik Europapress Holdinga Ninoslav Pavić sa svojom tvrtkom Com.com za 33,6 milijuna kuna.

Mate Balenović: "Dalta postojala samo na papiru"

Poznati stečajni upravitelj i od suda imenovani član uprave Dalte, Mate Balenović, koji je trebao uvesti reda u stečaju te firme kaže da Dalta "nikako nije bila ozbiljna tvrtka". "Nikada se u svojoj karijeri nisam sreo s takvim fantomom od tvrtke preko koje je prešlo toliko novca. Uzaludno sam pokušavao stupiti u kontakt s Antunom Crlenjakom, no on mi se nakon preliminarnog dogovora nije javio na čak 17 telefonskih poziva. Crlenjak mi se pojavio u uredu tek kada sam nazvao Ninoslava Pavića koji je bio iznimno korektan i poslao ga meni", poručio je Balenović za Hinu dodajući i da je trgovačko društvo Dalta postojalo samo na papiru, da nije imalo svog sjedišta i faktične imovine.

Najznačajniji vjerovnici Kamenskog, s potraživanjima od preko 10 milijuna kuna, bile su Vilinske poljane i Gravis-Atrium, registrirane na istoj adresi u dvorcu Golubovec kraj Donje Stubice. No, iako je većina zabilježbi brisana potraživanja će se riješiti tek ukoliko Kamensko preuzme novi vlasnik.

Zasad, slučaj Kamensko i prvu dražbu komentiraju tek bivše radnice te uništene tekstilne industrije.

"Naravno da nitko neće kupiti Kamensko sve dok nadležne institucije ne odrade svoj posao u istrazi njegovog uništavanja. Mi više ne možemo čekati, pripremamo tužbu protiv države koju ćemo poslati Europskom sudu u Strasbourgu", poručuje Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene