Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. siječnja

Nema više papirologije: Evo kako će se sada obračunavati plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja država će znati za svaki prihod koji ostvari radnik.

Nema više papirologije u obračunavanju plaća. Sve isplate dohodaka sele se na internet, a država će znati za sva primanja građana. 'Ne samo Porezna uprava, nego i ostala tijela nadležne institucije u državi mogu vrlo jednostavno i cjelovito dobiti stanje, odnosno imati sliku o stanju poreznog obveznika', kazao je Tihomir Kralj.

Pročitajte i ovo Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura" Slika nije dostupna Koje ste vi sreće? Doznajte u kojoj su industriji radnici najplaćeniji!

Umjesto dosadašnjih 6 različitih obrazaca - uvodi se jedan koji će putem interneta biti povezan s Poreznom upravom i drugim državnim institucijama.

Centar za socijalnu skrb tako će moći provjeriti zaslužuje li netko pomoć, a radnici će moći provjeriti poštuje li poslodavac zakon. 'Neće više biti moguće isplatiti plaću bez doprinosa. Doprinosi će se isplaćivati i imat ćemo kontrolu. Ali će i građani imati kontrolu da vide da li njihov poslodavac, osim što im je isplatio njihovu plaću, uplatio i doprinose', objasnio je ministar rada i mirovniskog sustava Mirando Mrsić.

MRSIĆ PREDSTAVIO REFORMU: Od 1. siječnja novosti su...

Poslodavci se zato moraju internetom povezati s Poreznom upravom, baš kao u slučaju fiskalnih blagajni. U siječnju će poslati više od 1.300.000 obrazaca za svakog zaposlenog u zemlji. Inače nema plaća. 'Ne očekujemo nikakve performantne probleme. Nemam nikakvih savjet, osim ako nisu već do sad probali testirat da što prije krenu', kazao je Hrvoje Somun, predsjednik uprave APIS-a.

Porođajne muke imat će knjigovođe i računovođe. 'Sada je problem što isti dan kod isplate plaće moraju ići i uplatnice za doprinose i poreze i taj isti dan mora se unijeti u obrazac', kazala je Lucija Jarža Turković.

U HEP-u su obračun dohotka bez papira već isprobali. 'Na prvom testiranju smo imali nekakvih manjih problema, međutim oni su svi otklonjeni', kazaoje Ivan Matasić iz HEP-a.

Radnicima će novi obrazac zakomplicirati plaćanje troškova prijevoza na posao, upozoravaju sindikati. 'Pa će sasvim sigurno jedan dio poslodavaca, da bi sebi pojednostavio sustav, odustati od toga da on uređuje za radnika godišnju pokaznu kartu, nego će se odlučiti plaćati taj trošak redovito mjesečno uz plaću', kazao je predsjednik Nezavisnih sidnikata Krešimir Sever.

Vlada novi sustav želi usavršiti da građani od 2015. godine više ne moraju podnositi porezne prijave, a koliko će to sve stajati - još se ne zna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene