Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovensko NE!

Francuzi žalosni zbog hrvatskog neuspjeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusko predsjedništvo je izrazilo žaljenje što Hrvatska nije mogla postići veći napredak u pristupnim pregovorima, koji bi odrazio napredak koji je postigla, zbog toga što Slovenija nije dala pristanak na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja.

'Unatoč postignutom napretku, ne krijem da nismo išli toliko daleko koliko smo željeli u pregovorima i što dnevni red ove Međuvladine pristupne konferencije ne održava u potpunosti veliki napredak koji je Hrvatska ostvarila u svojim pripremama za pristup. Doista za deset poglavlja uklonjene su sve poteškoće, uz jednu rezervu koja je povezana s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije. To je dobro poznati problem i on mora biti riješen tako da se ne miješa s pristupnim pregovorima koji su u tijeku', izjavio je francuski ministar za europske poslove Bruno Le Maire, nakon završetka pristupne konferencije na kojoj je Hrvatska umjesto devet poglavlja, otvorila samo jedno, a umjesto pet zatvorila samo tri. 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca" Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

>> Ljubljana: Postoji šansa da se zamrznu pristupni pregovori s Hrvatskom

Le Maire je rekao da je francusko predsjedništvo iznijelo prijedlog kojim su se mogli riješiti slovenski prigovori.

'Francusko predsjedništvo je predložilo rješenje za ovaj problem, koje nažalost nije prihvatila Slovenija, ali to rješenje ostaje na stolu i nadam se da će u bliskoj budućnosti doći do rješenja. Uvjereni smo da su sve zemlje članica EU-a svjesne koliki je u ovom pitanju ulog za Hrvatsku, ali i za vjerodostojnost europske perspektive za zemlje regije', rekao je Le Maire.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene