Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnička vlada do imenovanja nove

'Nema potrebe za prijevremenim izborima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prihvati li Sabor ostavku premijera, Vlada će i dalje obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade, rješenje je koje je s današnje sjednice predložila Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera kroz izmjene Zakona o Vladi.

'Nema potrebe za prijevremenim izborima. Ova je vlast osvojila povjerenje građana', rekao je Sanader nakon i službeno podnesene ostavke. Na današnjoj sjednici Vlade zahvalio je svim njezinim članovima, kao i građanima na povjerenju te izjavio da očekuje kako će se procedura oko izbora nove Vlade završiti vrlo brzo.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

' Bila mi je čast sjediti na ovom mjestu, voditi hrvatsku Vladu', rekao je premijer na kraju otvorenog dijela zadnje sjednice ove insitucije izvršne vlasti. Sanader je pritom zahvalio potpredsjednicima Vlade, ministrima, državnim tajnicima, tajnici Vlade, novinarima i snimateljima, hrvatskim građanima na povjerenju. 'Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti, u drugačijem sastavu, služiti hrvatskom narodu i hrvatskim građanima', poručio je Sanader.

Po sadašnjim odredbama, ako Sabor prihvati ostavku premijera, raspušta i vladu. Nova zakonska odredba, međutim, omogućuje rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru. Predložene zakonske izmjene Sanader na sjednici nije uopće komentirao, a kratko je obrazloženje dao samo državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

'Izmjene se predlažu kako bi se ispravila pravna prazninu i spriječilo gramatičko tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom. Ovo je uobičajeno rješenje u svijetu - vlada nastavlja raditi u ostavci dok se ne imenuje nova jer zemlja mora imati nekoga tko obavlja izvršnu vlast', kazao je Palarić.

>> Sanader podnio ostavku!

'Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti, u drugačijem sastavu, služiti hrvatskom narodu i hrvatskim građanima', poručio je Sanader Zakonom se ukida i njegov Središnji državni ured, a Vlada na odlasku predlaže umjesto toga osnivanje novog ministarstva uprave. Ta je promjena reguliralna i predloženim izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a obrazlaže se potrebom učinkovitije provedbe reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU.

'Nema potrebe za novim izborima'

Sanader je rekao kako, nakon jučerašnjih konzultacija s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem s kojim se i danas čuo, očekuje da će vrlo brzo biti obavljeno imenovanje nove Vlade. Naglasio je kako očekuje da će, s obzirom da nova Vlada ima većinsku potporu u Hrvatskom saboru i dovoljan broj zastupničkih potpisa, to biti obavljeno vrlo brzo.

'Očekujem da će to sve biti obavljeno u vrlo brzom roku, da se ne ostavi nikakav prostor za nikakve špekulacije ili prizivanje novih izbora. Za to nema potrebe. Postoji parlamentarna većina koja je dobila povjerenje građana na izborima 2007. i to povjerenje ćemo opravdati do kraja', rekao je Sanader. Poručio je kako 'ta parlamentarna većina, u nešto izmijenjenom sastavu, nastavlja dalje'. Ustvrdio je da je to i stav predsjednika Mesića. 'Predsjednik je, naravno, na istoj crti kao i uvijek kad smo nas dvojica razgovarali o bilo kojoj temi, a kad nismo dopustili da se razgovara preko medija', zaključio je Sanader. (Hina)

Smatrate li da se sada trebaju održati prijevremeni izbori?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene