Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi pohvaljeni, Tadić se žali

Brammertz: Iznenađen sam izjavama; Tadić: Nitko iz EU nije komentirao Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brammertz je u Beogradu pohvali srpske vlasti, no istaknuo je da suradnja Srbije s Haaškim sudom nije završena.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, hvaleći uspjehe srbijanskih vlasti na nedavnim uhićenjima preostalih haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ukazao kako time nije završena suradnja Srbije s Haaškim sudom već da se u budućnosti očekuje suradnja tijekom sudskih postupaka, kao i da je potrebno istražiti kako su se i uz čiju pomoć Mladić i Hadžić tolike godine skrivali.

'Vrlo smo zadovoljni da su konačno, nakon toliko godina, i ova dva posljednja bjegunca uhićena i poslana u Haag', rekao je Brammertz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Time se, istaknuo je, ne završava suradnja Srbije s Haaškim sudom i potrebno je razjasniti kako su se ti ljudi tako dugo mogli skrivati i tko im je pomagao u izbjegavanju pravde.

Pročitajte i ovo Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje Vesna Škare Ožbolt gošća Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 NISMO INTERVENIRALI Presuda Prliću i ostalima: Vesna Škare Ožbolt otkriva tri moguća scenarija

Pozitivan utjecaj na pomirbu

Upitan za komentar izjava predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor o hrvatskim generalima u Haagu, rekao kako ne želi polemizirati ali da smatra kako su neki čelnici propustili pozitivno utjecati na pomirbu.Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem Brammertz je, upitan kako gleda na nedavnu izjavu Jadranke Kosor u kojoj pozdravlja generala Antu Gotovinu, kazao kako je odgovorno ponašanje političara uvjet da narodi shvate što se događalo u ratovima.

'Kada gledam razvoj situacije u 'regiji', što se sve događalo a nije dugo prošlo od sukoba, nekada sam i sam iznenađen koliko su politički čelnici propustili prilika da pozitivno utječu na proces pomirbe', kazao je Brammertz.

Nitko nije komentirao izjave predsjednice Vlade

Srbijanski predsjednik Tadić podsjetio je kako ni jedan političar ni dužnosnik Europske unije nije kometirao izjave predsjednice hrvatske vlade. Za njega to predstavlja znak koji je za Srbiju, kako je rekao, 'više nego bitan', jer smatra da nema jednakog pristupa prema zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije.

Tadić je dodao kako on čeka takvu reakciju europskih dužnosnika i poručio kako je svjestan da 'ne živimo u pravednom svijetu i nećemo se sutra probuditi u raju', ali je ponovio kako je za njega 'potpuno neprihvatljivo ponašanje europskih kolega'. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene